DETE VAM PLETE MREŽU LAŽI? Ovi koraci pomoći će mu da govori SAMO ISTINU
Foto: Profimedia

pomoć

DETE VAM PLETE MREŽU LAŽI? Ovi koraci pomoći će mu da govori SAMO ISTINU

Držite se istine kroz formu pisanja, odredite vrednost laži i navedite dete da posegne za dobrotom

Objavljeno: 08:58h

Oduvek su nas roditelji učili da nikako nije dobro lagati. Naravno, to je potpuno ispravan stav. Ali, kako stati na put dečijim lažima?

1. Držite se istine kroz formu pisanja

Ako uhvatite dete u laži, zadajte mu zadatak da na papiru nekoliko puta napiše “nikad više neću lagati mamu i tatu”. Deluje tako bezazleno, ali je neverovatno koliko upečatljiv trag ostavlja u dečijem mozgu. Sledeći put kada poželi da posegne za lažima, dete će sigurno dva puta dobro razmisliti da li se uopšte isplati lagati.

2. Odredite vrednost laži

Svako dete ima svoju kasicu prasicu u kojoj sakuplja novac koji dobija od vas i drugih članova porodice, kako bi sebi moglo da kupi ono što poželi. Ponekad je potrebno “udariti tamo gde najviše boli”, da bi cela stvar imala efekta. Odredite cenu za detetove laži. Vrlo brzo nakon što vidi da se njegova kasica prazni, dete će uvideti da se laganje baš i ne isplati.

3. Navedite dete da posegne za dobrotom

Napravite situaciju u kojoj će dete moći da posegne za dobrotom i iskrenošću u sebi. Pomoć zajednici ili nekome ko je u nevolji pokazaće detetu veličinu iskrenih dela i samim tim, još više umanjiti laž u njegovim očima. Jedan od načina da to uradite jeste da se dogovorite sa detetom da svoje stare igračke pokloni deci bez roditeljskog staranja.

(Espreso, Yumama)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.