IMALA TUMOR NA JAJNIKU SLIČAN LUBENICI, A NJEN LEKAR JE UPUTIO KUĆI: Nije mogla više ni da hoda
Foto: Profimedia

ISPOVEST

IMALA TUMOR NA JAJNIKU SLIČAN LUBENICI, A NJEN LEKAR JE UPUTIO KUĆI: Nije mogla više ni da hoda

Sada ona potiče druge da se zalažu za sebe i svoje telo kako bi dobili potrebnu negu

Objavljeno: 11:18h

Blogerka Chanté Burkett redovito deli objave na Instagramu o pristupačnom modnom izgledu, ali je početkom ove nedelje postala viralna zbog nečeg potpuno nepovezanog. Burkett je otkrila da su joj uklonili ono što je nazvala cistom jajnika - a težila je 13 kilograma.

33-godišnjakinja je u svojoj objavi podelila da je prvi put razvila "jake bolove u karlici", povraćanje i "polutvrdi želudac" u decembru 2020. U početku je ignorisala simptome misleći da je upravo pojela nešto loše. Sledilo je ozbiljno zdravstveno putovanje koje je trajalo više od šest meseci.

Burkett kaže Healthu da je nekoliko puta videla svog lekara zbog bolova, ali je u više navrata odbacivana.

"Žalila sam se svom lekaru zbog boli koju sam imala, a oni su krivili moju težinu", kaže ona. "Drugi su put rekli da možda imam gasove ili sam naduvana i preporučili su mi da uzmem neki lek za to."

Ali Burkett kaže da je znala da je ovo više od gasova. "Vežbala sam i mršavila, ali primetila sam da mi želudac ne pada", kaže ona. "Postajalo je okruglo poput trudnice."

Treći put je otišla lekaru koji joj je rekao da ne zna što stoji iza njene boli.

"Napokon sam rekla: 'Ne osećam se više ugodno s vama', kaže ona, napominjući da je nakon tog poseta otišla odmah u centar za hitnu negu.

"Odmah su izvršili CT i tada su pronašli masu", rekla je.

Burkettov lekar primarne zdravstvene zaštite nije joj izvršio nikakve pretrage.

Upućena je dalje, gde su joj rekli da sumnjaju na tumor.

"Već sam izgubila mamu zbog raka, pa je to bilo stvarno zastrašujuće iskustvo", kaže ona. Burkett je krenula na dodatna ispitivanja.

Zakazala je sastanak sa specijalistom, ali, dva dana pre nego što je trebala posetiti lekara, kaže da od bolova nije mogla hodati. Burkett je otišao do hitne službe. Tamo su lekari rekli da joj treba odmah ukloniti masu.

Na operaciji joj je odstranjen tumor, zajedno s jajovodom i desnim jajnikom. Masa od 13 kilograma merila je 30 centimetara - otprilike poput lubenice, kaže - i uzrokovala je uvrtanje njezinog desnog jajnika (aka torzija jajnika). Testiranje je kasnije otkrilo da je imala mucinozni cistadenom, vrstu nekanceroznog cističnog tumora koji nastaje na jajnicima i ima tendenciju rasta veće od ostalih masa.

Burkett kaže da joj je oporavak bio "prilično dobar". Prošla je operacija prošlog utorka, vratila se kući tog petka i nedelju dana nakon operacije ponovo je krenula.

"Trenutno se osećam dobro", kaže ona.

Burkett kaže kako se nada da druge žene mogu naučiti iz njene priče.

"To se može dogoditi bilo kome", kaže ona. Zbog toga je, kaže ona, važno osigurati da vaš lekar čuje vaše zabrinutosti i naloži testiranje kad nemaju odgovore.

"Moj je tumor očito ostao i rastao, a mogao je biti i ranije otkriven", kaže ona.

Burkett takođe naglašava važnost pronalaska dobre nege i govorenja kada mislite da je nemate. "Zalažite se za sebe", kaže ona. "A ako vam se čini da vas lekar ne sluša, idite na drugo mesto."

(Espreso, Shape)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.