NEŠTO BELO IZLAZI IZ MESA I NIKAKO NEĆE DA NESTANE? Kuvari rešili dilemu, sada znamo zašto se to stvara!
Meso, Foto: Profimedia

KUVANJE

NEŠTO BELO IZLAZI IZ MESA I NIKAKO NEĆE DA NESTANE? Kuvari rešili dilemu, sada znamo zašto se to stvara!

Ako nemate takav zdravstveni problem, "višak" albumina vam nije potreban, ali nije opasno ako ga unesete

Objavljeno:

Često kada pržite meso, bilo sveže ili prethodno odmrznuto, videćete belu supstancu koja izlazi iz njega i nikako da "nestane". Neće ispariti a može da zagori.

O čemu je reč?

Ovaj problem primetićete ako pržite svinjske krmenadle, govedinu, ponekad čak i pileće belo meso, a ljubitelji ribe znaju da je praktično nezaobilazan ako u tiganju, ili čak u rerni, pripremate lososa. Ako kod kuće imate i izbirljive klince, neće biti baš oduševljeni kada vide belu, skoro želatinastu smesu na tanjiru.

U pitanju je albumin - protein

Nutricionisti kažu da je u pitanju albumin, protein koji se nalazi prirodno u mesu a svojevremeno je smatran važnim i za ljudsku ishranu.

Međutim, od sedamdesetih godina do danas, urađeno je više istraživanja koja su pokazala da albumin u krvi nije toliko važan parametar po kojem se određuje da li neko unosi dovoljno hranljivih materija.

Albumin će u krvi biti snižen ukoliko imamo problem s jetrom, srcem ili traumom kao što je povreda ili nedavna operacija. Tu će test krvi pokazati da li je neophodno unositi ga dodatno.

Ako nemate takav zdravstveni problem, "višak" albumina vam nije potreban, ali nije opasno ako ga unesete.

Načini kako ga ukloniti

Kuvari kažu da postoji nekoliko načina da uklonite ovaj protein. Meso ili ribu pustite da se zagreju na sobnoj temperaturi, nemojte ih pržiti direktno iz frižidera. Dobro ih osušite ubrusom pre prženja, i nemojte pržiti na prejakoj temperaturi, tako on neće izaći iz mesa ili ribe.

Dakle, postoje načini da smanjite izbacivanje ovog proteina tokom pripreme hrane. Nije opasan, ali vam nije ni neophodan pa ga kuvari uglavnom samo uklone špatulom dok prže meso.

(Espreso/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.