KOMUNIKACIJA SA BEBAMA: Igranje prstićima je veoma važno, znate li zbog čega?
Ilustracija, Foto: Profimedia

vizuelna komunikacija

KOMUNIKACIJA SA BEBAMA: Igranje prstićima je veoma važno, znate li zbog čega?

Na taj način beba vežba komunikaciju sa okolinom

Objavljeno: 23:11h

Iako ne mogu da govore, bebe i te kako imaju svoje načine komuniciranja sa okolinom.

Jedan od najranijih načina komunikacije jeste igranje prstićima i pokazivanje.

Veoma je važno da vaša beba postepeno razvija svoje motoričke sposobnosti.

Vizuelna komunikacija i pokreti rukama i prstićima doprinose da nam beba kaže šta želi i da sa nama započne komunikaciju.

Beba, Dete
foto: Profimedia

Pokazivanje kažiprstom

Pokazivanje kažiprstom beba želi da vam pokaže gde se nešto nalazi, šta želi da joj dodate, kao i kuda želi da idete. Ona na taj način želi da vam ukaže na nešto, da vam skrene pažnju, a neretko pljeska rukama kada vi primetite šta je time želela da vam kaže.

Istraživanje je pokazalo da bebino pokazivanje prstićima znači da se ona seća prošlih događaja, da je svesna budućih i da se seća nekih predmeta iz prošlosti kojih više nema.

Podstaknite interakciju

Kad god beba želi nešto da vam pokaže, oduševljeno dočekajte svaki njen pokret. Na taj način ćete je podstaći na komunikaciju i motivisati je. Pevanje i čitanje bebi podstiče njenu maštu, pa je to dobar način da započnete komunikaciju. Beba će želeti da vam pokaže sliku iz knjige, pokušaće da se igra sa igračkom ili da pokreće ruke u ritmu muzike.

Razvoj jezika i pokreti

Pokazivanje prstićima predstavlja vizuelni način komunikacije koji beba stvara osećaj zadovoljstva jer je svesna da je vi razumete.

To je takođe odskočna daska ka razvoju jezika – kada vam beba pokaže na neki predmet, recite joj šta je to i kako se zove. Objašnjavajte joj što više, pričajte joj i pevajte jer ćete na taj način pobećati zadovoljstvo kod nje, a istovremeno vežbati komunikaciju sa bebom.

Ne brinite ako beba ne pokazuje prstićima

Ipak, neme potrebe za brigu ako vaša beba ne koristi prstiće kako bi vam nešto pokazala. Možda je stvar u tome da vaše dete ima drugačiji način komuniciranja sa okolinom. Svaka beba prema sebi bira svoje načine komuniciranja, a kada počnu da govore, vremenom zanemaruju vizuelnu komunikaciju.

Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste ako je beba napunila 18 meseci, a ne koristi ni vizuelnu, ni verbalnu komunikaciju. Tada je potrebno da se obratite pedijatru, a pogotovo ako beba ne komunicira sa vama ni za vreme igre.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.