DVA TRIKA DA SMANJITE RAČUN ZA STRUJU! Tako su prosti, a nisu vam NI NA PAMET PALI
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

potrošnja

DVA TRIKA DA SMANJITE RAČUN ZA STRUJU! Tako su prosti, a nisu vam NI NA PAMET PALI

Svi se trudimo da smanjimo potrošnju struje, i srećom postoje laki trikovi koji nam to i omogućavaju

Objavljeno: 22:07h

Kuhinja nije mesto u kojem možemo da eksperimentišemo u periodu kada je jeftinija struja, jer je koristimo od jutra do večeri. Ali isprobajte ove dve jednostavne stvari i račun će biti manji!

Čajnik, Posuđe, Čaj, Šporet, Zarđalo
foto: Profimedia

1. Koristite pogrešnu ringlu

Svako od nas kao da ima omiljenu ringlu na šporetu i nju najčešće koristi. Ali to može biti greška koja troši više struje.

Prečnik ringle trebalo bi da se što je više moguće poklapa s prečnikom posude koju koristimo za kuvanje. Ako veću šerpu stavite na manju ringlu, potrošićete više energije a za količinu hrane bi vam verovatno odgovarala manja šerpa ili tiganj. Veća posuda znači i trošenje više energije da bi se ta površina zagrejala, i ako vam nije stvarno cela površina potrebna, uzalud trošite struju.

2. Rernu i ringlu gasite tek kada je kuvanje gotovo

Bilo da pržite jaja, ili spremate neki specijalitet koji se kuva satima, znajte da postoji nešto što se zove rezidualna toplota. Zagrejana ringla ili rerna emitovaće iznenađujuće jaku toplotu i nakon što ih ugasite. Zbog toga je najbolje da nekoliko minuta pred kraj kuvanja jednostavnih jela, ili 15 ili čak 20 ako kuvate nešto što se priprema satima, ugasite ringlu ili rernu. Toplota koja ostaje i nakon gašenja biće sasvim dovoljna da dovrši termičku obradu hrane, a vi nećete trošiti struju.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.