Teško ih je uočiti, a mogu biti prilično NEUGODNI za dete: Šest najčešćih problema u ISHRANI kod odojčadi
Bebe, Foto: Profimedia

ISHRANA KOD BEBA

Teško ih je uočiti, a mogu biti prilično NEUGODNI za dete: Šest najčešćih problema u ISHRANI kod odojčadi

Smatra se da su ovi problemi vezani za nezrelu funkciju crevnog trakta kod mlade odojčadi

Objavljeno:

Zdravstveni problemi i problemi sa ishranom kod odojčadi nisu retka pojava.

Smatra se da su ovi problemi vezani za nezrelu funkciju crevnog trakta kod mlade odojčadi, a zbog nespecifičnih simptoma, teško ih je dijagnostikovati.

U najvećem broju slučajeva, takvi zdravstveni problemi ne zahtevaju posebnu interveniciju. Problemi u ishrani se uglavnom manifestuju bljuckanjem, štucanjem, konstipacijom (zatovorom), dijarejom ili neprestanom glađu.

S obzirom da ovi problemi mogu da izazovu veliki strah kod roditelja, bitno je da znate kako da ih prepoznate i pravilno tretirate. Roditeljima je teško da odrede razliku između normalnog bebinog ponašanja i postojanja određenog problema. Pogotovo im je stresno ukoliko beba ne napreduje po pitanju rasta i razvoja.

Ovo su najčešći problemi u ishrani kod beba:

1. Bljuckanje

Skoro sve bebe bljuckaju posle obroka, bez obzira da li je dojite ili se hrani na flašicu. Bljuckanje podrazumeva izbacivanje hrane, mleka i pljuvačke posle svakog obroka i dešava se uglavnom iz higijenskih razloga. Nije praćeno naporom i ne sadrži veliku količinu hrane i tečnosti (nikad više od 3o grama). Bebe mogu da bljuckaju iz nekoliko razloga – kada se prejedu, kada podriguju, ali i kada se igraju. To se može desiti i ako beba prebrzo jede, ali i ako mama ima previše mleka.

2. Zelena stolica

Nijansa bebine stolice može da varira od žute do zelene i to je sasvim normalno.

Boja uglavnom zavisi od dužine zadržavanja stolice u crevima. Međutim, može postojati nekoliko zdravstvenih razloga zašto se kod bebe javlja zelena stolica. Tu spadaju uzimanje gvožđem obogaćete formule, žutica, kao i preosetljivost na mleko.

3. Dijareja

Dijareja je učestalo oslobađanje neformirane stolice. Novorođenčad često ima osam do deset stolica dnevno, a ponekad mogu biti vodenaste sa sitnim, belim delićima sluzi. To svakako ne treba da izazove zabrinutost kod roditelja. Bebina stolica se može menjati i kao posledica onoga što majka unosi u svoj organizam – biljni čajevi, sokovi, kafa i slično. Bebe koje se doje mogu imati penušavu stolicu, posebno ako nije uvedena dopunska hrana. Međutim, ukoliko se javi proliv, temperatura, krv u stolici i gubitak apetita, obavezno je da se javite lekaru.

4. Zatvor

Konstipacija se definiše kao prolazak tvrde i suve stolice ili bolno pražnjenje posle nekoliko dana.

Odojčad se napreže i stenje i može da se prazni na dva-tri dana, ali ako je stolica meka i prolazi bez problema, to nije konstipacija, već se stolica pojavljuje neredovno. Tek kad postane tvrda i bolna, govorimo o konstipaciji. Natezanje je normalna pojava, ali plač pri napinjanju može da bude znak konstipacije.

5. Štucanje

Štucanje je prolazna pojava, a javlja se kao posledica grčenja dijafragme. Između želuca i jednjaka se nalazi “ventil” koji se otvara kako bi hrana ušla u želudac, a zatim se potpuno zatvara kako se hrana ne bi vraćala u jednjak. Kod odojčadi taj ventil je još uvek nedovoljno razvijen pa dolazi do povremenog vraćanja mleka iz želuca u jednjak. Na taj način se nadražuje sluznica jednjaka i ujedno se podstiču kontrakcije dijafragme, a onda nastaje i štucanje.

6. Neuhranjenost

Kako ćete znati da li ste dovoljno nahranili bebu?

Dobro nahranjena beba će zaspati odmah nakon obroka i biće mirna. Ukoliko se nije dovoljno najela, probudiće se sat do dva vremena nakon obroka. Neuhranjenost može da bude posledica nervoze ili neudobnog položaja pri hranjenju ili teškoća u žvakanju i gutanju.

(Espreso/Yumama.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.