SRPSKA STRUČNJAKINJA OTKRILA - Zašto NAŠE žene vole MOĆNE MUŠKARCE: Kakva si zver, takav ti je plen!
Čini se da je pojam lepe žene usko povezan uz ideju o moćnom muškarcu, Foto: Profimedia

ONA ZNA

SRPSKA STRUČNJAKINJA OTKRILA - Zašto NAŠE žene vole MOĆNE MUŠKARCE: Kakva si zver, takav ti je plen!

Moć je najbolji afrodizijak

Objavljeno:

Uprkos tome što mnogi moć poistovećuju sa bogatstvom, ona zapravo predstavlja daleko više od toga - moć podrazumeva i samopouzdanje, sigurnost, stabilnost, šarm, dobre kontakte, izvesnu reputaciju i status u društvu. Sve to propraćeno dubokim džepom, manirima i dobrim stilom ne može da ne obori ženu sa nogu, bar ne ženu koja zna koliko vredi. Ona koja kaže da joj moćni muškarci nimalo ne zanimaju, jednostavno laže, ili nikada nije upoznala istog.

Ako ste se ikada zapitali zašto žene uglavnom čeznu za moćnim muškarcima, odgovor je prilično jednostavan. Uprkos evoluciji i današnjoj ravnopravnosti žena i muškaraca, dame i dalje žele da zadrže titulu “nežnijeg pola” kojima treba predvodnik, neko ko će ih zaštiti, pružiti sigurnost i na kraju krajeva, dobar život.

Moć je najbolji afrodizijak. Savremena kultura je vrlo kompetetivna i narcistička i najvažnije je ostvariti položaj na društvenoj lestvici koji obećava ne samo novac i privilegije, već moć. Moć je status koji se teško stiče, a još se teže gubi, a danas predstavlja vrednost iznad svih vrednosti. Po prirodi stvari, žene vole ostvarene muškarce u čijem će prisustvu biti zaštićene. Nije isto kada sedi sa nekim koga ona treba da brani, i kada sedi sa nekim ko nju može da brani – priča psiholog Aleksandra Janković.

Život
foto: Profimedia

Žena, koja ima šta da ponudi, u vidu pameti, šarma, lepote, dobrog karaktera, svesno će “pikirati” dominantne muškarce, u cilju da sebi obezbedi partnera koji će uzdići kako nju samu, tako i sve sfere njenog života. Čini se da je pojam lepe žene usko povezan uz ideju o moćnom muškarcu, što potvrđuje i Jankovićeva:

Očigledno da u tom kolektivnom nesvesnom postoji određeni “zapis” o ideji muške moći i ženske lepote, koji su neraskidivo povezani. Faktički, postoji ubeđenje o lepotici i “zveri”. Moćnim muškarcima su važni fizički i opipljivi atributi, nešto što će potvrditi njihovu moć, zato uglavnom i biraju atraktivne dame. Njegova prezentacija mora da bude takva da je njegova moć vidljiva, pa bira partnerku koja izaziva poglede i pažnju.

Ako se nosite mišlju da žene u moćnom muškarcu traže prvenstveno bogatstvo, varate se. Moćnici su obavijeni posebnom vrste “aure” i uz sebe nose atmosferu udobnosti, bezbrižnosti i inferiornosti, bez čega bi novac bio samo “ljuštura”. Mnogo je imućnih muškaraca koji jednostavno nisu moćni.

Devojke u moćnom muškarcu traže oslonac i branioca, nekog ko će ih obezediti, traže sve ono što same ne bi mogle da urade. Savremena “takmičarska” kultura motiviše žene da svoje mesto pod suncem nađu tako što će postati supruge moćnika. One na taj način misle i da su uspele da pobede rivalke jer su osvojile nekog ko je visoko tražen, a samim tim i da su bolje od drugih – akcentuje naša sagovornica.

Život
foto: Profimedia

Dve vrste žena koje biraju moćne muškarce

Da su moćni muškarci uglavnom na meti lepotica, ali i obratno, jasno je, međutim kakve su one suštinki? Ne teže sve dopadljive žene takvom “cilju”, dakle šta je ono”glavno” što zapravo karakteriše dame koje žele ostvarenog partnera?

Postoje dve vrste žena koje vole moćne muškarce. Prva grupa dama su one koje su odrasle na bajkama i žele “princa na belom konju” koji će je štititi i pored koga će se i sama osećati kao princeza. Takvu atmosferu mogu da pruže samo moćni i situirani muškarci. Tu su i jake, pametne, sposobne žene koje žele partnera koji je u stanju da ih prati – dakle jakog, glasnog, čija poziva izaziva divljenje. Žene svesne sebe znaju da “kakav si lovac, takav ti je i plen”, pa ih zato i privlače hrabri, ugledni, ponosni – jednom rečju moćni muškarci – ističe menadžer za odnose sa javnošću Marina Jeremić.

Jedna crta ličnosti zajednička je i lepim ženama i moćnim muškarcima, kako objašnjava psiholog Aleksandra Janković:

Moćan muškarac i lepa žena – to je u priča o otvorenom i skrivenom narcizmu. Muškarci su otvoreni narcisi jer stalno “guraju” napred i iskazuju ga, dok su žene koje se kupaju u njihovom sjaju prikriveni narcisi. Ona sama po sebi ne može ili neće da postane moćna ili da se eksponira preko svojih ličnih atributa, pa time što je u društvu moćnog muškarca daje sebi na značaju. Moćan muškarac osvaja sve druge, ali je ona osvojila njega.

Život
foto: Profimedia

Danas sve češće na površinu isplivavaju moćne žene, koje za razliku od takvih muškaraca, teško pronalaze bolju polovinu.

Moćnim ženama je teško da nađu partnera koji će im biti egal. Muškarci imaju problem da budu “druga violina”, a oni u neku ruku moraju da pristanu da ponesu etiketu “gospodina ministarke”. Neretko je moćna žena devalvirana i na osnovu fizičkih atributa, tačnije ako nije dovoljno lepa ne vredi joj moć – zaključuje Jankovićeva.

Bonus video:

00:36

NESREĆA NA VRAČARU: Autobus na liniji 26 zakucao se u cisternu, delovi vozila se rasuli po ulici JEDNA OSOBA POVREĐENA

(Espreso/Dnevno)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.