NAJBOLJE SVETSKE DESTINACIJE ZA GURMANE: Ovo je prepruka slavnog SVETSKOG KUVARA koji je znao kako se UŽIVA!
Bordejn je smatrao da gotovo da više ne postoje mesta kakav je Mozambik, Foto: Profimedia

entoni bordejn preporučuje

NAJBOLJE SVETSKE DESTINACIJE ZA GURMANE: Ovo je prepruka slavnog SVETSKOG KUVARA koji je znao kako se UŽIVA!

World Travel: An Irreverent Guide pruža, na samo Bordejnu svojstven način izražavanja, kratak put oko sveta

Objavljeno:

Da li ste se nekad tokom odabira destinacije za odmor poveli ukusima koji vam prijaju? Entoni Bordejn bez ikakve sumnje jeste. Ovaj autor, putnik, zaljubljenik u hranu, nažalost, napustio nas je 2018. godine.

Međutim, iza sebe je ostavio knjige i emisiju Parts Unknown, a zahvaljujući njegovoj saradnici Lori Vulevar, uskoro ćemo biti u prilici da prelistamo stranice novog dela na kome su zajedno radili sve do kobnog dana.

World Travel: An Irreverent Guide pruža, na samo Bordejnu svojstven način izražavanja, kratak put oko sveta. Ovaj vodič objavljen je 20. aprila ove godine. U nastavku otkrijte koje to zemlje je ovaj šarmer izdvojio kao one koje vredi posetiti na putu ka slasnom zalogaju.

1. Mozambik

Bordejn je smatrao da gotovo da više ne postoje mesta kakav je Mozambik. Ova istočnoafrička zemlja nije baš popularna među turistima, ali to po pretpostavci neće dugo ostati tako. U svojoj knjizi on izražava nadu da će Mozambik ipak ostati netaknut, tako što će ga putnici zaobići. Opisuje ga kao predivan kraj, čiji stanovnici su puno propatili zbog kolonijalizma i građanskog rata. Ipak, reč je o zemlji živopisne kulture i krajolika, druželjubivih ljudi, i naravno, ukusne hrane. Usled uticaja različitih osvajača, Bordejn je tamo naišao na miks brazilskih začina, indijskog karija, aroma arapske i azijske kuhinje. Ipak, u moru specijaliteta, izdvojio je sortu paprike piri-piri, koja lako uspeva na tim prostorima. Za kraj ove kratke priče o Mozambiku, dovoljno je preneti utisak autora, koji je napisao da je tamo probao najukusniju hranu na afričkom tlu.

2. Makao

Ukoliko ste gledali film Skyfall o agentu 007, onda mislima možete prizvati ovaj raj na zemlji. U pitanju je autonomna pokrajina smeštena na južnoj obali Kine, koju Bordejn opisuje kao misteriozni kraj u kome vas uzbuđenje očekuje na svakom koraku, bilo da je reč o hrani i kartanju, ili bandži džampingu sa čuvenog tornja, koji je kulinar opisao kao iskustvo tokom koga zaboravite na sve životne boli. Kada je reč o samoj kuhinji, koju su oblikovali portugalski doseljenici donoseći arome Afrike i Indije, Bordejn predlaže posetu restoranu APOMAC, gde se mogu isprobati morski plodovi, paprikaš, kari, kao i minchi – jelo pripremljeno od mlevenog svinjskog ili goveđeg mesa, začinjenog vorčester i soja sosom, smeđim šećerom, biberom, cimetom, karijem u prahu, uz koje se služi krompir iz friteze, beli pirinač i jaje isprženo na oko.

3. Tajvan

Kulinar opisuje Tajvan kao alternativu Kini, koja se u većoj meri oslanja na tradiciju i starinske ukuse. U ovoj zemlji tako možemo iskusiti najbolju uličnu hranu na tlu Azije, zasnovanu na pirinču, svinjskom mesu i lepinjama pripremljenim na pari. Prema Bordejnu, Tajpej nudi noćne markete koji vrve od ljudi, dok se vazduhom širi miris morskih plodova i mešavine pet začina. Stoga, najbolje je registrovati se u hotelu, a onda zaputiti u istraživanje, ako je verovati, najbogatije ponude ulične hrane.

4. Trinidad i Tobago

Dva ostrva, jedna zemlja, ali i spoj suprotnosti, gde je autor doživeo spoj različitih kulturnih uticaja, religija i narodnosti. Ovo je rezultat prošlosti obojene kolonijalizmom, ropstvom i nedavnim bogaćenjem. Turista može uživati u muzici, karnevalima i netaknutim plažama. I ova zemlja se ponosi morskim specijalitetima, ali je primetan i indijski uticaj. Ukoliko želite da isprobate jelo channa bhatura – dve lepinje po azijskoj recepturi, punjene leblebijama, sosom od bibera i mangom, znate šta vam je činiti. Bordejn je svoju priliku za to iskoristio, i iako mu nije bilo jasno šta se sve unutra nalazi, pohvalio je ovaj nesvakidašnji miks.

5. Nigerija

Bordejn je posetio prestonicu ove zemlje Lagos, o kome je stekao utisak živopisnog grada, u kome se može naići kako na ekstremno bogate, tako i ekstremno siromašne. Zaljubio se u njegovu energiju, žamor i dinamičnost, ali i druželjubive stanovnike, koji ponosno nose svoje breme nemaštine, ali i luksuza. U ovoj zemlji zastupljeni su Mama put restorani, u kojima se služe toliko ukusne porcije, da posetioci neretko traže repete. Jedan od specijaliteta jeste ulupani jam u egusi supi, uz dodatke.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Harperʼs BAZAAR UK)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.