SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O MENSTRUACIJI NA 1 MESTU: Kad ići kod LEKARA, koliko traje CIKLUS, šta je AMENOREJA?
Uzroci sekundarne amenoreje mogu biti gubitak na težini, preterano vežbanje ili stres, Foto: Profimedia

dobro je znati

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O MENSTRUACIJI NA 1 MESTU: Kad ići kod LEKARA, koliko traje CIKLUS, šta je AMENOREJA?

Dužina menstrualnog ciklusa se razlikuje kod svake žene

Objavljeno:

Menstrualni ciklus obuhvata period razmaka između dve menstruacije.

Počinje sa prvim danom menstrualnog krvarenja, a završava se onog dana kad počinje sledeća menstruacija.

Dužina menstrualnog ciklusa se razlikuje kod svake žene, pa tako može početi na svakih 21 dan, dok kod nekih počinje i na 35 dana.

Isto tako se razlikuje i period trajanja menstrualnog krvarenja, pa neke žene imaju dva dana obilno krvarenje, a drugima traje i do 7 dana, s tim što je krvarenje obilno u prva dva do tri dana, a onda postaje sve slabije do sedmog dana.

Najveći broj devojčica prvu menstruaciju dobija ulaskom u pubertet i potrebno je da prođe nekoliko godina kako bi se menstruacija stabilizovala. Dobijanje menstruacije zapravo znači da je organizam zdrav i da je sposoban za potencijalnu trudnoću. Međutim, poremećaji menstrualnog ciklusa su sve češća pojava, pa se tako dešava da neke žene ne dobiju menstruaciju čak 3 meseca, a nisu u drugom stanju.

Izostanak menstruacije se naziva amenorejom, s tim što postoje primarna i sekundarna amenoreja. Primarna amenoreja nastaje kod devojčica koje do 16. godine života još uvek nisu dobile prvu menstruaciju, što se tumači kao znak nešto sporijeg sazrevanja i ulaska u pubertet. Sekundarna amenoreja je karakteristična za žene koje nisu trudne, a kod kojih postoji izostanak menstruacije duži od 3 meseca.

Uzroci sekundarne amenoreje mogu biti gubitak na težini, preterano vežbanje ili stres.

Takođe, uzimanje nekih oralnih kontraceptivnih sredstava može sprečiti menstrualno krvarenje na nekoliko meseci. Ukoliko se kod žena koje imaju redovne menstrualne cikluse desi izostanak menstruacije na dve nedelje, potrebno je konsultovati lekara radi utvrđivanja potencijalne trudnoće.

U slučaju da nije u pitanju trudnoća, najverovatnije je reč o amenoreji koja onemogućava dobijanje menstruacije, zbog čega treba konsultovati lekara koji se bavi sterilitetom.

Amenoreja je retko kad znak neke ozbiljne bolesti, ali svakako tom problemu treba da pristupite ozbiljno ukoliko planirate osnivanje porodice.

Naravno, sasvim je normalno da žena u periodu pre menstruacije ima neredovnije cikluse nego inače. Neredovne menstruacije takođe mogu biti znak da jajnici proizvode manje estrogena nego što je to potrebno, zbog čega bi trebalo da se koriste određeni preparati koji u sebi sadrže estrogen.

Ovakva terapija dovodi do uspostavljanja normalnog menstrualnog ciklusa.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/stetoskop.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.