JA SAM IZ RADNIČKE PORODICE, ALI IMAM NOVCA ZA SVE: Kaže da od 14 godine zna kako da DUPLIRA PRIHODE! (FOTO)
Džima, Foto: Instagram

svaka čast

JA SAM IZ RADNIČKE PORODICE, ALI IMAM NOVCA ZA SVE: Kaže da od 14 godine zna kako da DUPLIRA PRIHODE! (FOTO)

Džima (39), poznatija kao Money Mum, na Instagramu sa svojim pratiocima svakodnevno deli plan i ideje kako uštedeti novac

Objavljeno:

Mama dvoje dece koja provodi odmore na ekskluzivnim odmaralištima širom sveta, vozi rendž rovera, troši na izlaske po 1.000 funti nije naslednica bogate tetke ili dobitnica lutrije, sve je postigla s prosečnom platom u Engleskoj, a evo i na koji način.

Džima (39), poznatija kao Money Mum, na Instagramu sa svojim pratiocima svakodnevno deli plan i ideje kako uštedeti novac. Premda je reč o Engleskoj, ideje ove mame mogu da vam pomognu da uštedite na svemu, od namirnica preko odeće do osnovnih stvari za roditeljstvo.

"Ja sam devojka iz radničke klase, ali mogu da priuštim ono što želim zahvaljujući veštinama štednje Džime", samo su neki od komentara ispod njenih videa.

"Nikada nisam zaradila više od 25.000 funti godišnje. Koliko god novca da imate, ljudi uvek vole jeftinije da pazare. Štedim svaki mogući peni od sedme godine. Jednom sam uspela da uštedim skoro 10.000 funti na plati od 12.000 funti zahvaljujući trikovima koje koristim", kaže Džima.

Sa 14 sam počela da štedim za svoj prvi automobil

"Moji roditelji su me uvek učili da moram da štedim za ono što želim, a svoje snove mogu ostvariti kada budem pametno raspolagala novcem. Počela sam da štedim za svoj prvi automobil sa 14 godina, a četiri godine kasnije sam ga kupila za 7.000 funti. Znala sam da mi roditelji nikada neće dati novac za automobil i da sama moram da se potrudim, pa sam brala pečurke, prala automobile, pomagala u kopirnicama", priča ova mama.

Čim je kupila automobil, počela je da štedi za svoju prvu kuću, pa je 2000. godine radila dva posla. Jedan u medicinskom centru, drugi u pabu, i tada je donosila kući 1.000 funti mesečno. Od toga bi mesečno uštedela 800 funti, ostavljajući samo 50 funti nedeljno za život.

"Inače, imala sam sreću da živim sa roditeljima, pa mi je bio potreban samo novac da bih otišla na piće sa svojim prijateljima. Shvatam da nisu svi te sreće da žive sa roditeljima, pa bih preporučila ljudima koji već žive kao podstanari da ne iznajmljuju čitav stan, već samo jednu sobu. Tako će proći mnogo jeftinije", savetuje Džima.

Nisam trošila više od jedne funte u izlascima

"Nisam parti tip. Jedno vreme bih u izlascima trošila jednu funtu, i to tako što sam naručivala najjeftinije piće ili kiselu vodu. U tom periodu sam živela sa bivšim suprugom, koji je takođe bio štedljiv. Ali, sada mi se desi da potrošim i 1.000 u izasku, ali to sebi mogu priuštiti", priča Džima.

Ipak, nije bila previše stroga prema sebi, pa je za praznik uživala na nekom odmoru. Ali osim toga, skoro svaki peni koji bi zaradila išao je direktno na štedni račun. I za četiri godine je uštedela 30.000 funti za svoj prvi dom, koji je koštao 165.000 funti. Tada je imala 23 godine.

"Uvek sam smišljam načine kako da zaradim više novca iako sam ostvarila svoj san o vlastitoj kući, ali nisam prestala da štedim. Pošto tada nismo imali decu, odlučili smo da drugu spavaću sobu iznajmimo preko oglasa u novinama. Iznajmili smo je nekim studentima iz inostranstva i taj novac je mesečno isplaćivao hipoteku", kaže ova mama.

Bilo je dosta stvari kojih se odricala, ali to se potpuno isplatilo jer je tri godine kasnije uštedela još 10.000 funti.

Nakon deset godina, Džima se razvela od supruga i od kuće joj je ostalo 66.000 funti, pa se preselila kod roditelja. Par godine kasnije, upoznala je svog sadašnjeg supruga Adama i preselila se u njegov dom koji je kupio za 390.000 funti. U to vreme Adamu je preostalo 225.000 funti na hipoteci, a zahvaljujući njenoj njenoj ušteđevini uspela je odmah da otplati 100.000 funti, a 12 godina kasnije potpuno su otplatili hipoteku.

"To je neverovatno dostignuće, ali želim da podsetim ljude da nisam nikada bila opterećena novcem. Moje bogatstvo je proisteklo iz načina na koji sam štedela", rekla je Džima.

"Volela bih da se ponovo preselim jednog dana i moraću da uzmem hipoteku za svoj sledeći dom i spremna sam da uštedim i za to. Očajnički želim veće dvorište za decu, jer je naše sada prilično malo, a to bi bilo nekoliko stotina hiljada funti više, koje se ne mogu tek tako stvoriti. Moj najbolji savet svima koji žele da počnu da štede je da to rade dok su mladi. Počnite već sa prvim poslom, potrošite pola i uštedite pola ako možete. Čak i sada ako vam ostane viška na kraju meseca, potrošite pola, a pola uštedite. Nemojte me pogrešno shvatiti, zaista je teško. Kad sam bila mlađa, ponekad bih došla u iskušenje da kupim dizajnersku torbicu, koju bih lako mogla priuštiti jer sam uštedela novac. Samo morate da budete fokusirani sa svoje prioritete", savetuje Džima.

Bonus video:

00:15

DA LI ZNATE DA U SRBIJI MOŽETE DONIRATI REPRODUKTIVNI MATERIJAL? Banka ćelija je otvorena pre 2 godine, ovo su uslovi za donaciju!

(Espreso / Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.