Preporučeno nam je bilo da ga pijemo što VIŠE, sada kažu da je jako OPASAN: Nova saznanja o VITAMINU D su STRAŠNA!
Potrebe za vitaminom D mogu se razlikovati od osobe do osobe, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

Preporučeno nam je bilo da ga pijemo što VIŠE, sada kažu da je jako OPASAN: Nova saznanja o VITAMINU D su STRAŠNA!

Medicinska i stručna javnost upozoravaju na neselektivnu upotrebu vitaminskih suplemenata u uslovima pandemije koronavirusa

Objavljeno:

Za samo nekoliko meseci, naučnici su od upozorenja o nedostatku vitamina D u populaciji prešli na upozorenje o zloupotrebi i neselektivnoj upotrebi suplemenata koji se nude za poboljšanje imuniteta, piše španski list "Pais".

"Potrebe za vitaminom D mogu se razlikovati od osobe do osobe, tako da ne postoji jedinstveni nivo koncentracije 25-hidroksivitamina D koji definiše nedostatak, a ne postoji ni konsenzus u pogledu preciznog nivoa vitamina D koji predstavlja optimalno zdravlje", navodi se u saopštenju severnoameričkog tima stručnjaka.

Vitamin D
foto: Profimedia

Naučnici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje upozoravaju da su previsoke koncentracije vitamina D u krvi gotovo uvek posledica njegove prevelike konzumacije putem dijetetskih suplemenata i da mogu prouzrokovati bubrežnu insuficijenciju i aritmiju, na kraju i smrt.

Konzumacija previše bilo koje hranljive materije, čak i one neutralne poput vode, može imati štetne posledice, poručuju naučnici.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.