MOĆNO SREDSTVO: Ovaj NAPITAK čisti jetru, briše akne, oporavlja ORGANIZAM - hit među mladim DEVOJKAMA na NETU!
Sve više mladih devojaka na društvenim mrežama promoviše pijenje soka od mladog pšeničnog praha, Foto: Profimedia

moć iz prirode

MOĆNO SREDSTVO: Ovaj NAPITAK čisti jetru, briše akne, oporavlja ORGANIZAM - hit među mladim DEVOJKAMA na NETU!

Sok od pšeničnog soka veoma je bogata mešavina esencijalnih hranljivih sastojaka kojima obiluje život koji se tek rađa

Objavljeno: 12:39h

Po svom sastavu je izuzetno sličan hemoglobinu u krvi. Isušuje jetru, uklanja želučane i reumatske probleme, daje energiju i osigurava zdraviji san. Mnogi ga koriste za oporavak od bolesti ili iscrpljujući trening.

Sok od pšeničnog soka veoma je bogata mešavina esencijalnih hranljivih sastojaka kojima obiluje život koji se tek rađa. Drevne civilizacije su znale da je najveća životna snaga stvorena u izdancima biljaka. Zbog toga su sakupljani i korišćeni kao delikatesa namenjena plemstvu i u lekovite svrhe, kaže nutricionista i fitoaromaterapeut Goran Smirčić, iz udruženja EteriCo, koje okuplja alternative sa područja Rijeke, komentarišući novi trend.

Smuti
foto: Profimedia

Sve više mladih devojaka na društvenim mrežama promoviše pijenje soka od mladog pšeničnog praha, tvrdeći da su se tako rešile akni i postigle čist ten i bez skupe kozmetike. Nedavno je vrlo česta alternativa ovome tečni hlorofilin, prečišćeni oblik sa većom koncentracijom hlorofila, koji je takođe dostupan u prahu i zamućenosti vodom.

Sadrži bioraspoloživi kalcijum, magnezijum, gvožđe ...

Lično često pacijentima preporučujem prečišćeni tečni hlorofilin, kako bih maksimalizovao samo njegov efekat, ali integritet soka od mlade pšenice ima dodatne prednosti - kaže on. Dok brojne publikacije govore o lekovitim svojstvima hlorofila, Smirčić ističe da je bolje govoriti o „održavanju zdravlja prevencijom“.

- Značaj drevnih lekara koji su koristili mladu pšenicu nije se manifestovao u sposobnosti lečenja bolesti, već održavanju zdravlja prevencijom. Pojava bolesti često bi lekara koštala života i verovatno je da je mlada pšenica tada igrala važnu ulogu u održavanju homeostaze plemića i kraljeva i tako garantovala život i karijeru lekara - kaže on. Zahvaljujući brojnim studijama, u naše vreme znamo da sok od mlade pšenice sadrži liposolubilne vitamine E, K i A i vitamine rastvorljive u vodi B, C i K, dodaje on. Od mikroelemenata sadrži bioraspoloživi kalcijum, magnezijum, gvožđe i nešto kalijuma.

- Prema ovim vrednostima, on ne odstupa mnogo od ostalih mladića. Ali njegova vrednost leži u sve popularnijem biljnom pigmentu: hlorofilu. Hlorofil i njegov bolje resorbujući oblik, hlorofilin, smatraju se snažnim detoksikacijama i helatorima. Budući da su vazduh, zemlja i voda prepuni mnogih teških metala i drugih toksičnih elemenata, detoksikacija i helacija (proces u kome se metali vezuju i izlučuju sa telom) postali su sezonska potreba, objašnjava Smirčić. Zbog toga se hlorofil i hlorofilin preporučuju pre svega ljudima koji su izloženi štetnim isparenja hemijskih jedinjenja, na primer u naftnoj industriji ili u radu sa hemikalijama.

Sličan sastav sa hemoglobinom

Takođe se preporučuje aktivnijim rekreativcima i sportistima sa velikim aerobnim naporima. Naime, sportsko telo zahteva više resursa i opterećeno je slobodnim radikalima i povećanom kiselošću, a zanimljivo je da su sportisti koji su ga konzumirali nakon kratkog vremena prijavili nešto bolje performanse treninga u zoni izdržljivosti. Ovo povezujem sa blagotvornim dejstvom hlorofila na oksigenaciju krvi i bržim oporavkom nakon treninga - ističe sagovornik.

Dodaje da je lično koristio prečišćeni tečni hlorofilin i protokol nakon oporavka od koronarne infekcije i otklanjanja posledica bolesti, kaže Smirčić. Dodaje da je jedna od zanimljivih stvari izuzetna hemijska sličnost hlorofilina u biljkama i hemoglobina u našoj krvi.

- Možda u tome leži njegova efikasnost, iako je biohemijska pozadina njegovih efekata na telo još uvek nejasna. Bez obzira na to, mnogi potrošači pšeničnih klica izvestili su o vrlo pozitivnim efektima: od boljeg tena, što se verovatno može pripisati blagotvornom dejstvu na krv i preko potencijalne drenaže jetre, preko poboljšanih želučanih i reumatskih problema do više energije i boljeg sna, on Ističe. Dodaje da se potencijal hlorofila može predvideti u lečenju stomačnih tegoba, na primer u kontroli problema sa infekcijom Helicobacter pilori i kao pomoćna terapija za rak, ali u tom slučaju nužno u saradnji sa lekarom - kaže on.

- Sok od mlade pšenice i tečni hlorofilin sigurno su dobar izbor za sezonsku detoksikaciju, odnosno za čišćenje organizma u proleće i jesen, ali uz konsultacije sa profesionalcem. Naime, mnogi ljudi koriste više različitih biljaka za detoksikaciju, što nije dobro, posebno ako biljke imaju isti mehanizam delovanja. Zbog toga je dobro da protok drenaže odredi stručnjak, uzimajući u obzir krvnu sliku i telesno stanje osobe, u kombinaciji sa nizom drugih faktora: starost, telesna težina, preparati koje već pijete i fizička aktivnost kojom se bavite redovno - zaključuje.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.