SVE JE MOGUĆE: Deca vole da TERAJU INAT, a postoji način da se DRŽI POD KONTROLOM!
ilustracija, Foto: Profimedia

da li ste znali?

SVE JE MOGUĆE: Deca vole da TERAJU INAT, a postoji način da se DRŽI POD KONTROLOM!

Potrebno je da postupite na pravi način

Objavljeno:

Deca često umeju da ispituju granice. Kako roditelja, tako i okoline. Ne brinite, i za to postoji rešenje.

Pravovremeno upozorenje

Najavljeni odlasci van kuće mogu da budu od koristi zato što detetu možete vrlo jasno da definišete svoja očekivanja i mogućnosti. Roditelji često nisu u mogućnosti da zadovolje želje dece zbog finansijskih poteškoća. Odlazak u kupovinu i pravovremeni dogovor o mogućem izboru sigurno neće rezultirati neprimerenom reakcijom.

Sa malo većom decom pokušajte da se dogovorite, budite saveznici, dajte detetu mogućnost da između dve sitnice odluči koju želi. Ako odlazite u kupovinu sa manjim detetom, stručnjaci savetuju da mu date da se nečim zabavi, bilo da se radi o nekoj igrački koju voli, ili pecivu koje će grickati dok vi kupujete.

Kompromisi

Patrijarhalni roditelji se sigurno ne bi složili sa rečju kompromis. Čvrsta pravila ne čine decu uviđavnima već, naprotiv, uslovljavaju kod deteta inat, bes i prkos. Budite dosledan roditelj i ako s vremena na vreme popustite u svojim traženjima, to na kraju ne znači da gubite na autoritetu.

Kod manjeg deteta, u situacijama koje mogu da dovedu do neuspeha, dobro je koristiti strategiju “skretanja pažnje”. Neki mališani u obilasku prodavnice, u trenutku kada ugledaju neku od igračaka, umeju da se “zalepe” za policu. U takvim i sličnim situacijama dobro je podići dete i udaljiti ga kako bi pažnju usmerilo na nešto drugo.

Bonus video:

00:11

SRPSKA GLUMICA POKAZALA KRVAVO OKO: Miona Marković doživela povredu na snimanju!

(Espreso/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.