Naučnici otkrivaju: Gej parovi će moći da rađaju decu? (FOTO) (GIF)
Foto: Giphy

Novi način oplodnje

Naučnici otkrivaju: Gej parovi će moći da rađaju decu? (FOTO) (GIF)

Naučnici su prvo neoplođenu jajnu ćeliju, pomoću hemikalija, pretvorili u neku vrstu embriona, pa su u taj lažni embrion ubrizgali spermu
Objavljeno:

Rezultati preliminarnih eksperimenata, koje su objavili naučnici sa engleskog Univerziteta Bat, ukazuju na to da će jednog dana biti moguće "pravljenje"

dece bez jajne ćelije!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Naučnici tvrde da su uspeli da na svet donesu mladunče miša tako što su spermatozoide hemijskim postupkom "uverili" da ulaze u jajnu ćeliju. Prema navodima objavljenim u magazinu "Nature Communications" proces začeća bi u budućnosti bio moguć bez ženske osobe.

foto: Iqbal Osman1 via Foter.com / CC BY

Naučnici su prvo neoplođenu jajnu ćeliju pomoću hemikalija pretvorili u neku vrstu embriona. Taj lažni zametak ima mnogo toga zajedničkog sa običnim ćelijama, ponajviše sa kožom. U lažni embrion su potom ubrizgali spermu. U eksperimentima sa miševima, izgledi za postizanje uspešne trudnoće bili su 24 odsto.

foto: Giphy

Ranije ove godine kineski naučnici su objavili da su uspeli da stvore spermatozoide od matičnih ćelija koje su potom povezali sa jajnom. Rezultat je bio zdrav miš.

(Espreso.co.rs / Independent)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.