ODRAZ U OGLEDALU: Živite li i vi u bajci koju ste sanjali?
Dvorac iz bajke, Foto: Ilustracija: Aleksandra Čolić

život

ODRAZ U OGLEDALU: Živite li i vi u bajci koju ste sanjali?

Vrednosti jesu promenjene, ali romantika nije nestala

Objavljeno:

Bajke – priče koje imaju srećan završetak i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. U kakvoj vezi mogu biti sa današnjicom, dobićete odgovor na jedinom, pravom mestu.

Prisetimo se divne bajke o Maloj Sireni u jednom kratkom pasusu, kako bismo vam dočarali istinitost naših iskaza. Prave ljubavi jesu moguće, ali ne kao u bajci, već i na javi. Vrednosti jesu promenjene, ali romantika nije nestala. Odrastanjem se gubi nevinost, ali ono što ostaje za ceo život jesu Diznijeve priče koje nas podsete da se neke stvari mogu i drugačije posmatrati. Priča govori o predivnoj sireni lepog glasa koji osvaja ne samo vodena stvorenja već i ljude na kopnu. Neverovatna priča je osvojila mnoge koji su je pročitali. Ono što možemo izdvojiti kao predivne momente u bajci jesu njena spremnost da se žrtvuje za svoju ljubav po svaku cenu, makar i izgubila svoju porodicu i svoj glas, ostavljajući vodeni svet i svoje prijatelje zbog misterioznog čoveka koji je očarao videvši ga na kopnu.

Njena naivnost i njena hrabrost je neverovatna. Ono što možemo reći je da bi joj mnoge devojke u današnjici pozavidele na smelosti. Kada se osvrnete danas i pogledate devojke i njihova očekivanja u ljubavi, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su predstave realne. Ali priča o maloj sireni možda i jeste fantastičan primer jer sirena ostaje bez glasa koji joj je zarobila morska veštica, poklonivši joj slobodu da postane žena. Sa čovekom koji joj se dopao komunicira uz malo mimike i bespogovorno ga osvaja.

Sada ćete vi reći “pa da, to je bajka, nije stvaran život”. Da to je tačno, jeste bajka, ali treba se zapitati da li devojke imaju prevelika očekivanja, kolika količina truda i razgovora je zaista potrebna da bi nekoga osvojile današnje devojke? Da li su sve devojke odrastajući uz Diznijeve crtaće živele sve ove godine u zabludi i verovale da će se odnekud pojaviti Mr. Perfect koga će osvajati ili on njih? Gde se romantika izgubila? I da li su nam bajke potrebne da bi se ljubav prava vratila među ljude? Šta bi vam Mala Sirena poručila?

Lepotica i zver

Još jedna u nizu prelepih Diznijevih priča je Lepotica i zver. Zver, čije srce osvaja prelepa devojka svojom dobronamernošću i iskrenošću, koji se preobraćuje u prelepog princa, a koga je prethodno začarala čarobnica zbog njegove okrutnosti, zaljubljuje su u lepoticu. Priča se završava srećno zahvaljujući njenoj istinskoj ljubavi. Kada bismo preveli ovu predivnu priču u današnjicu videli bismo da su prelepe devojke zaista sa zverima. Samo da pojasnimo – ove zveri imaju status osobe sa dosta novca koji se, da napomenemo, neće posle izvesnog vremena pretvoriti u princa. Prelepe devojke, bez moralnih vrednosti zadovoljne svojim statusom postaju, zahvaljujući njihovim bankovnim računima, njihove lepotice.

Kada biste napravili paralelu između bajke i današnjice, uvideli biste da ima velike razlike, ali samo u vrednosti, koju najčešće možemo posmatrati u korelaciji ljubav – interes. Ne možemo da kažemo da su te devojke previše gledale Lepoticu i zver, pa iz toga proistekla želja da i one imaju jednu zver pored sebe, koji će se zahvaljujući njihovoj bezuslovnoj pažnji, osim novca, možda ipak pretvoriti u princa. Kada su se te vrednosti poremetile? I gde su nastale, pitanje jeste sada? Da li je novac toliko postao moćno sredstvo da bi devojke učinile sve da zaborave ko su, šta su i koliko vrede? I da li je jednoj lepotici od dvadesetak godina zaista potrebna zver od četrdesetak godina?

Šta je zaista dovoljno za sreću?

Zamislite se, pogledajte jednu od navedenih bajki ili možda neku od vaših omiljenih, ali nakon odgledane bajke porazmislite o pitanju šta je zaista dovoljno za sreću. Koje su vaše moralne vrednosti? Da li zaista postoji happy end? Kada pogledate prijatelje sa kojima ste odrastali, videćete da i oni imaju neke svoje vrednosti i pravila kojih se pridržavaju, a koja ih pritom čine srećnim. Vaša porodica ima svoju tradiciju vrednosti koja se prenosila sa kolena na koleno i koju ste vi na kraju usvojili ili odlučili da ih promenite, jer vam se vaše više dopadaju. Kako god posmatrali, najvažnije jeste da ste gledajući bajke verovali u nešto, sanjali o nečemu i da to odrastanjem nije u potpunosti iščezlo. Jedno jeste sigurno, a to je da bi trebalo prisetiti se bajki, naučite i svoju decu da je bajke važno gledati, jer vas one podsećaju da ne zaboravite da maštate, sanjate i ostvarujete svoje snove i želje na javi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.