RAJSKO GRČKO OSTRVO KOJE JOŠ NIJE OTKRIVENO: Mir, tišina, PLAŽE, čisto MORE, FANTAZIJA (FOTO)
Ribarsko selo Kini je najlepše, voda bistra do dubine, a kuće duž pročelja nanizane natpisima za izdavanje soba, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

RAJSKO GRČKO OSTRVO KOJE JOŠ NIJE OTKRIVENO: Mir, tišina, PLAŽE, čisto MORE, FANTAZIJA (FOTO)

Svuda na 32 kvadratna kilometra ovog ostrva postoje ostaci bogate istorije.

Objavljeno:

Iz daljine, Siros izgleda kao gomila stena i golih planina. Ali kada mu priđite bliže, dočekaće vas grad na dva brda, sa ogromnim neoklasičnim vilama nad Egejom i crkvom plavom poput afričkog ljiljana, prepunom ikona.

Svuda na 32 kvadratna kilometra ovog ostrva postoje ostaci bogate istorije.

Siros
foto: Profimedia

Pod francuskom zaštitom tokom revolucionarnog rata, Siros je dočekivao trgovce izbeglice sa drugih ostrva i napredovao gradeći hiljade brodova. Ovde su otvorene bogoslovije i škole, štamparije i pozorišta. Katolici su se klanjali na padinama, a grčki pravoslavci dole, piše Travelmagazine. Ovih dana, sa živahnim komercijalnim brodogradilištem i populacijom od 30.000 stanovnika, ovo je definitivno rajsko, nezavisno i krajnje živopisno ostrvo. Najlepši deo? Siros ima relativno malo posetilaca te vam pruža priliku da u njemu uživate u jednoj spokojnoj tišini.

Siros – raj koji turisti još nisu otkrili

Ekipa CN Traveller-a pitala je Antonisa, lokalca, zašto je to tako. U kafiću na uglu trga Miaouli u primorskoj prestonici Ermoupoli, dok je rastvarao kocku šećera u kafi od kardamoma. Kroz veselu gomilu vrabaca, 85-godišnji otac Aleksandros, u crnim haljinama i šeširu, polako je njihao vreću kolača za doručak pored ogromnih palmi prema izlogima nagomilanim trešnjama i prodavnicama papira veličine ormana.

Siros
foto: Profimedia

Antonis ih je podsetio da postoje i gore stvari od toga što jedno grčko ostrvo jednostavno nije poput bilo kojeg drugog i potpuno zanemareno od masovnog turizma. Ponavio im je i svoju najbolju priču iz vremena kada je Greta Garbo dolazila u posetu svojoj porodici. Antonis je tada imao devet godina. Bilo je to 60-ih godina. Skuter je prošao pored njih, sa kutijama kajsije, dok je Antonis pričao kako su se njegovi dobrostojeći roditelji brinuli šta da ponude povučenoj zvezdi. Tačno koje čaše za vino.

Siros – mesto koje su voleli Greta Garbo, kraljica Viktorija i Bajron

Priče o poznatima nisu retke na Sirosu. Kraljica Viktorija je baš ovde zavolela lokum (ratluk) – tursku poslasticu koja je na Sirosu bila popularna pod pokroviteljstvom sultana Abdula Hamida. Svake godine nekoliko pakovanja lokuma od ruže slalo se u Bakingemsku palatu. U gradskoj luci, danas jahte krase obalu obrubljenu ogromnim ruševinama magacina iz 19. veka, nekada punih brašna i tekstila, kada je ovo bio centar trgovine. Odesa, Trst, Marsej, Liverpul i Siros. To su bili gradovi na glavnim trgovačkim rutama. Danas se u luci nalaze butici i restorani pretrpani tanjirima ribljih specijaliteta i kotleta od spanaća i jagnjetine. Zapanjujuće, ali uličice ka Vaporiji izgledaju kao prenete iz Sijene. Romantično, renesansno i pompejsko doba očaralo je i Bajrona, još jednog slavnog ljubitelja Sirosa.

Vaporia – poznata i kao Mala Venecija, je prelepa. Ovaj kvart glavnog grada Ermoupolija, izgleda kao gracija iz skupih kuća starih trgovaca, dok vam se otvara pred očima sa nekim delimično zapuštenim, a drugim detaljno obnovljenim domovima. Na mapi nijedno selo na Sirosu nije predaleko. Ipak ovde putevi mogu biti strmi i oštri, prepuni neošišane trave i ljubičica na koje je pala meka svetlost. Plaže su ovde takođe skrivene, ali kada ih otkrijete otvaraju vam se u zapanjujućem živahnom svetlucanju – pesak je metalno sive boje (iako je uvala na Agathopes-u zlatna). Do nekoliko se može doći samo brodom ili pešice. Ribarsko selo Kini je najlepše, voda bistra do dubine, a kuće duž pročelja nanizane natpisima za izdavanje soba. Restorani poput Allou Yialou pripremaju riblje specijalitete pržene u ruzmarinu ukusa sočno zelene boje, gotovo poput eukaliptusa – masnog, lekovitog mirisa koji kao da prodire u sunčevu svetlost i pejzaž, dok muškarci igraju društvene igre niz morski put prekriven borovim iglicama.

Šta još treba da vidite na Sirosu? Ano Siros, staru katoličku prestonicu, možda i najlepši kutak ostrva, gde su ostrvljani 1208. godine pobegli saracenskim gusarima, gradeći utvrđeno naselje na konusnom brdu. Mikonos je samo mrlja na horizontu.

Bonus video:

(Espreso.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.