MISLILO SE DA KAFA NIJE DOBRA ZA SRCE, sada je PRIČA potpuno DRUGAČIJA, ali pod jednim USLOVOM!
Studija je urađena kod odraslih osoba starijih od 65 godina, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

MISLILO SE DA KAFA NIJE DOBRA ZA SRCE, sada je PRIČA potpuno DRUGAČIJA, ali pod jednim USLOVOM!

Osobe sa srčanim problemima trepe umor i otežano dišu

Objavljeno:

Prema najnovijim naučnim istraživanjima, pijenje jedne ili više šoljice kafe dnevno, može biti povezano sa dugoročnim smanjem rizika od pojave srčane insufiencije.

Ipak ova istraživanja se ne odnose na kafu bez kofeina. Srčana insufijencija, javlja se kod ljudi sa oslabljenim srcem, odnosno kada oslabljeno srce ne uspe da dovoljno snabde ćelije tela dovoljnom količinom krvi. Srce ne dobija dovoljno kiseonika da telo funkcioniše normalno.

Osobe sa srčanim problemima trepe umor i otežano dišu, a imaju i problema sa hodanjem ili penjanjem uz stepenice.

Kafa
foto: Profimedia

- Iako nisu u stanju da dokažu uzročnost, intrigantno je da ove tri studije sugerišu da je pijenje kafe povezano sa smanjenim rizikom od srčane insuficijencije i da kafa može biti deo zdravog načina ishrane ako se konzumira u običnom stanju, bez dodavanja šećera i mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti poput mleka ili krema za kafu - rekla je Peni Kris-Etherton, koja se bavila ovim istraživanjem. Studija je urađena kod odraslih osoba starijih od 65 godina. U poređenju sa onima koji nisu pili kafu, analiza je otkrila da se rizik od srčanih problema smanjio za 5 i 12 posto za svaku šoljicu kafe koju su svakodnevno konzumirali.

Veza između kofeina i smanjenja rizika od srčane insuficijencije bila je iznenađujuća - rekao je dokror koji je radio istraživanje

Sve ove studije rađene su sa ispijanjem crne kafe. Međutim, mnogi ljudi dodaju mlečne proizvode,šećer, arome ili nemlečne kreme koji sadrže puno kalorija, a to verovatno negira bilo kakve dobrobiti za srce - upozoravaju naučnici. Način na koji kuvate kafu takođe ima zdravstvene posledice. Za razliku od aparata za filtriranje kafe, francuska štampa, turska kafa ili kuvana kafa popularna u skandinavskim zemljama ne uspevaju da uhvate jedinjenje zvano cafestol u masnom delu kafe. Cafestol može povećati loš holesterol ili LDL (lipoproteini male gustine).

Kafa
foto: Profimedia

Kofein može biti opasan ako ga određene populacije konzumiraju u prekomernoj količini, pokazalo je istraživanje. Visok nivo konzumacije kafe (više od 4 šolje) tokom trudnoće povezan je sa malom porođajnom težinom, prevremenim porođajem i mrtvorođenim detetom, akže studija iz 2017. godine.

Prethodne studije takođe sugerišu da ljudi koji imaju problem sa spavanjem ili nekontrolisanim dijabetesom treba da se obrate lekaru pre nego što dodaju kofein u svoju ishranu. Ove beneficije se ne odnose na decu - deca i adolescenti ne bi trebalo da piju koka kolu, kafu, energetska pića ili druge napitke sa bilo kojom količinom kofeina.

Bonus video:

(Espreso.rs/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.