Kako preživeti kraj godišnjeg odmora s osmehom na licu? (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

Ima li života posle letovanja?

Kako preživeti kraj godišnjeg odmora s osmehom na licu? (FOTO) (GIF)

O ne, kako je to moglo da se desi, kao da je juče počeo, a već mu je kraj? I šta sad? Kako se opet suočiti sa stvarnim svetom oko nas?

Objavljeno: 14:42h
Dragana Vulović

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Deset rajskih dana godišnjeg odmora se završilo, vreme je neumitno bežalo i bežalo, i na kraju pobeglo. Šta sad? Treba preživeti bolan povratak svim dnevnim obavezama, poslu, kući, gužvi, a po mogućnosti sa osmehom na licu.

26 saveta za srećan život mudraca s Tibeta (FOTO) (GIF)

Prvo se treba navići na brzinu, na gužvu, na gorki ukus ranojutarnje kafe i na to svakodnevno ustajanje u osvit zore. Pa, dobro, možda ne baš u sam osvit, ali ipak toliko rano da vam se ne miče iz kreveta. Ah, zašto je odmor morao baš tako brzo da se završi, a kao da je tek juče počeo?

Neprocenjivi etički kodeks: 20 zapovesti za ponašanje drevnih Indijanaca (FOTO) (GIF)

Ehhh, znamo da bi želeo da ti se odmor još nije završio, ali možda ti ovih 12 stvari pomogne da lakše svariš tu činjenicu:

foto: Tumblr

1. Zamišljaj da si i dalje na odmoru

Obaveze koje imaš prihvati lagano, i nikako ne sve odjednom. Svako jutro kada ustanete zamišljajte da krećete u novu letnju avanturu. Zamislite da se umesto da se gužvate u gradskom prevozu ukrcavate u mali autobus koji vas vodi na sledeću egzotičnu destinaciju, gde vas čeka prozirno plavo more i visoke palme koje se vijore u daljini.

foto: Thinkstock

2. Iskoristi pauzu da pobegneš

Pauza za kafu i cigaretu ili doručak nikako nije namenjena samo tome, izađi iz kancelarije i prošetaj. Posmatraj arhitekturu i pretvaraj se da si stranac. Upijaj svu lepotu koju imaš u okruženju kao da je tek prvi put vidiš. A usput možeš da napraviš i neku fotku, to će tvom turističkom duhu pojačati osećaj avanture.

foto: giphy

3. Ne vadi slušalice iz ušiju

Ah muzika. Ništa ne može tako da podigne raspoloženje kao omiljena muzika. Pogotovo ako možeš da pronađeš ritam ili pesmu koja ti je obeležila odmor. Slušalice nisu rezervisane samo za muziku, možeš i da slušaš zvuke talasa koji se odbijaju o stene, ili kako morske životinje pevuše u daljini. To će ti sigurno pomoći da se bar u mislima otisneš na neku zavučenu plažu.

foto: Profimedia

4. Ah, sva ta hrana

To što si se vratio sa odmora ne znači da treba da prestaneš da jedeš, ili da promeniš način ishrane koji te je u stopu pratio prethodnih 10 dana. Opskrbi se ribom, tropskim voćem, maslinovim uljem i svime što ti Mediteran nudi. Na prvi zalogaj zatvori oči i već ćeš biti negde daleko.

foto: giphy

5. Misli na nekoga ko ti je nedostajao na odmoru

I sama pomisao na tajnu simpatiju će ti izazvati osmeh na lice, a koliki će tek taj osmeh biti sada kad znaš da možeš naleteti na nju na svakom ćošku. Pa još ako vas pita kako ste se proveli, pa još ako se raspričate o tome i odete na piće... Bolji kraj godišnjeg odmora ne biste mogli poželeti.

foto: Profimedia

6. Izađi u provod i đuskaj do jutra

Da, šta vas još više može podsetiti na odmor od ludog zabavljanja, ćaskanja i đuskanja. A da ćaskaš možeš svuda, sa kolegama na poslu, sa komšijama ili društvom. Sredi se, obuci nešto udobno i izađi negde gde vreli morski zvuci mogu zapljusnuti tvoje uši i prepusti se ritmu do zore.

foto: giphy

7. Zaljubi se ako već nisi

Svaki odmor obeleži neka nova ljubav, zato iskoristi njegov kraj da posmatraš ljude koji se nalaze u tvom okruženju. Maštaj i pusti da tvoje srce upije mnogo ljubavi, a sve je dozvoljeno pa se možeš zaljubiti i 5 - 6 puta tokom dana. Pusti da ti emocije budu uzburkane i uzdrmane baš kao i na odmoru. Zaljubljivanje povećabva nivo endofrina pa nećeš ni primetiti da si tužan zbog povratka sa odmora.

foto: Profimedia

Ako si u vezi, onda iskoristi vrele dane da sa voljenom osobom ležiš na travi, da se sunčaš, maziš i jednostavno ne radiš ništa. Ako vas omnetne neki pljusak uvek možete da leškarite u kući, slušate kako rominja kiša i da lagano utonete u dremež uz muziku ili film.

foto: giphy

8. Razvuci osmeh na lice čak i ako ti se ne smeje

Nema boljeg načina da se kažeš - Ne! depresiji kraja godišnjeg odmora od toga da se smeškaš, pa čak i onda kada ti se ne smeška. Uvek možeš da se nasmeješ, pa makar i na silu. A ako dovoljno dugo to radiš, jednostavno ćeš početi da se osećaš lepo i srećno, i onda će ti sve biti lako, pa ni samo nebo ti više neće biti daleko.

foto: Profimedia

9. Popij koktel, ili omiljen ili potpuno nov

Tvoj odmor je verovatno obeležilo i to što si isprobao nešto novo. Novi koktel, sport ili hrana. A sve to možeš i kad se vratiš sa odmora. Bilo da se upustiš u sportsku avanturu na Adi, planinarenje ili da isprobaš neko egzotično jelo koje do sad nisi probao. Toliko toga ima, a izbor je na tebi...

foto: giphy

10. Polako se suoči sa svetom, donesi nove odluke i biraj ono što je važno

Sve je bolno kada se odjednom proguta, aali ako ga malo po malo prihvataš onda će biti OK. Ne suočavaj se odjednom sa svetom, već onako malo, po malo. Gutaj delić po delić stvarnosti, da se ne udaviš ako odjednom ugrizeš preveliki zalogaj stvarnog sveta oko sebe.

foto: Thinkstock

Pun si energije kojom te je darovalo zažareno sunvce, iskoristi je, iscedi i pretvori u sjajne ideje. Odaberi kio i šta ti je važno u životu, pa kao mala barka hrabro zaplivaj dalje ne misleći ba buru koja može biti pred tobom.

foto: giphy

11. Lezi na pesak, zemlju ili travu

Lezi na pesak, zemlju ili travu, na leđa i smej se svom snagom, onako bez posebnog razloga. Lepše je u društvu, ali možeš i sam. Sklopi oči na tren i pomisli samo zbog čega voliš svoj život, svoje prijatelje... Kada konačno uspeš da se zasmeješ, i bez ikakvog razloga ne brini, tvoja kriza posle odmora je skoro pobeđena, ostala je još samo jedna stvar da pa da buseš siguran da je kriza iza tebe...

foto: Profimedia

12. Pojedi sladoled u bašti kafića na ćošku ulice

Znaš one male primorske kafiće, tihe sa lepim setnim baštama, sa najukusnijim sladoledima na svetu. Nezaobilazni su na svakom odmoru, i gde god da si išao svratio si u jedan od njih. E pa njih ima svuda, samo prošetaj malim, zavučenim ulicama, i ne zaboravi da je u suton njlepše. ad sunce krene da zalazi pa se boje raspu svuda preko bašte.

foto: Tumblr

Pronađi jedan takav kafe i potrudi se da ti bude potpuno nov, naruči sladoled i uživaj u svakom zalogaju razmišljajući o tome koliko ti je lepo u svakom trenutku, bilo da si na odmoru ili da hvataš delić slobodnog vremena da ga posvetiš samom sebi. kada shvatiš da uživanje ne čini samo odmor sam po sebi već ti i ljudi sa kojima ga deliš, tvoja post odmorska kriza je pobeđena.

foto: Shutterstock

(Dragana Vulović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.