5 NAJVEĆIH GREŠAKA PRILIKOM VASPITANJA DECE: Dadilja OTKRIVA gde roditelji najviše GREŠE, da li i vi radite ovako?
Loše ponašanje nije "dečije", već nevaspitanje, Foto: Profimedia

VASPITANJE DECE

5 NAJVEĆIH GREŠAKA PRILIKOM VASPITANJA DECE: Dadilja OTKRIVA gde roditelji najviše GREŠE, da li i vi radite ovako?

Ona navodi da je to posledica pravljenja grešaka u vaspitanju i objašnjava neke od najčešće uočenih.

Objavljeno:

Mališani danas imaju prevelik stepen kontrole nad mamom i tatom, umesto da bude suprotno - tvrdi Ema Džener, britanska dadilja sa dugogodišnjim iskustvom u čuvanju najmlađih, kao i autorka knjige “Budi smiren roditelj”.

Ona navodi da je to posledica pravljenja grešaka u vaspitanju i objašnjava neke od najčešće uočenih.

- Ukoliko majka sipa svom detetu mleko u, recimo, plavu šolju, a ono kaže da želi da pije iz druge, u većini slučajeva ona će požuriti da prespe tečnost. Samo da mališan ne pobesni. I tu pravi grešku, pokazujući da se plaši sopstvenog deteta - tvrdi Dženerova.

Loše ponašanje nije "dečije", već nevaspitanje

Dadilja smatra da većina roditelja greši kada nepristojno ponašanje svoje dece pravda rečima da je to “prosto dečje”, jer ne mora da bude tako, već maniri, izraz poštovanja prema drugima, darežljivost, odnos prema kućnim poslovima se formiraju pravilnim vaspitanjem.

- Nije valjda da mislite kako dete nije u stanju da sedi mirno tokom večere u restoranu ili da raščisti sto ako mu ne kažete?! Suština je da vi podignete standarde i dete će im se prilagoditi - kaže dadilja.

Podignite standarde, ne udovoljavajte im!

Ona navodi da je pozitivno to što su deca roditeljima prioritet, ali upozorava da je to danas otišlo predaleko, jer odrasli tako zanemaruju svoje potrebe i svoje mentalno zdravlje.

- Stalno viđam mame koje iznova i iznova ustaju iz kreveta da bi udovoljile detetu. Ili tate koje sve ostavljaju da bi otrčale po piće za svoju žednu ćerku. Reći im “ne” s vremena na vreme nije loše, baš kao ni tražiti od deteta da se samo zabavlja dok vi odete u toalet ili pripremite ručak - kaže Ema.

Autorka naglašava da ukoliko odrasli ne uvide da greše, deca će odrasti u samožive i bezobrazne osobe, a da za to neće biti sama kriva, već upravo njihovi roditelji koji su im uvek išli “niz dlaku”, umesto da su ih učili da postanu samostalni i lepo vaspitani.

Bonus video:

(Espreso.rs/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.