POSLE 50. GODINE MORATE DA PRILAGODITE JELOVNIK PROMENAMA U TELU: Veliki pad ENERGETSKIH potreba u ishrani
Namirnice, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

POSLE 50. GODINE MORATE DA PRILAGODITE JELOVNIK PROMENAMA U TELU: Veliki pad ENERGETSKIH potreba u ishrani

Ma kako se mi osećali, naše telo se menja i ima nove zahteve, posebno kada je reč o ishrani

Objavljeno:

Usporavanje metabolizma i ubrzano starnje kože usled neodgovarajuće hrane samo su neki od posledica prelaska 50. godine života. Naše telo gubi mišiće, koštana masa se proređuje i kosti postaju krhkije, pa je izmena jelovnika i prelazak na zdravije namirnice glavni savet koji možemo dobiti od lekara, posebno nutricionista.

Oko pedesete, telo godišnje gubi jedan ili dva posto mišićne mase.

Gubitak snage, proteina ili stanje malnutricije zbog telesnih, psihičkih i ekonomskih promena doadtno obeležava stariju životnu dob. Energetski unos značajno je niži, pa se dnevne energetske potrebe smanjuju se za 10 posto u dobi od 51 do 75 godina, a nakon toga smanjuju se za još 10 posto na svakih 10 godina.

Osobe koje oduvek jedu izbalansirane obroke, u starijoj životnoj dobi neće morati bitnije menjati svoje navike, ali će i oni morati da uvedu neke manje promene

Oko pedesete, telo godišnje gubi jedan ili dva posto mišićne mase. Kod muškaraca starijih od 65 godina bazalna metabolička stopa, odnosno količina kalorija što je telo troši u stanju mirovanja da bi održalo vitalne funkcije organizma za 300 kalorija dnevno je niža od one koju imaju dvadesetpetogodišnjaci.

- S obzirom na to da su stariji ljudi najčešće i fizički manje aktivni, dnevno im je potrebno i 600 kalorija manje - objašnjava nemačka doktorka Ulrik Grohman, napominjući da će osobe treće životne dobi koje nastave sa istim prehrambenim navikama vremenom dobijati značajno na težini.

Osobe koje oduvek jedu izbalansirane obroke, u starijoj životnoj dobi neće morati bitnije menjati svoje navike, ali će i oni morati da uvedu neke manje promene.

- Organizmu je potrebna jednaka količina vitamina i minerala, zbog čega starije osobe treba da konzumiraju hranu bogatu hranljivim sastojcima. Na primer, hleb od celih žitarica umesto belog hleba - objašnjava ova doktorka.

Bonus video:

(Espreso.rs/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.