SVE JE VAŽNIJE DA ZNAMO: 7 znakova koji otkrivaju MANIPULATORA - od laganja preko vređanja do IZOLACIJE žrtve!
Ogovaranje je pravi otrov u komunikaciji i vezama, Foto: Profimedia

ŽIVOT

SVE JE VAŽNIJE DA ZNAMO: 7 znakova koji otkrivaju MANIPULATORA - od laganja preko vređanja do IZOLACIJE žrtve!

Srećom, postoje znakovi po kojima uvek možete da prepoznate pasivno-agresivnog manipulatora

Objavljeno:

Pasivna agresija je oblik manipulacije koji se najčešće ispoljava kao konstantno “ispiranje mozga” osobi koja je žrtva manipulacije, izazivajući u njoj nesigutrnost, sumnju u sebe i gubljenje samopouzdanja i samopoštovanja.

Cilj pasivno agresivnog manipulatora jeste uspostavljanje potpune kontrole nad žrtvom i njenim životom.

Srećom, postoje znakovi po kojima uvek možete da prepoznate pasivno-agresivnog manipulatora.

Manipulacija
foto: Profimedia

Ovo je sedam najčešćih:

1. Laži i izvrtanje činjenica

Stalno laganje i izvrtanje činjenica jedan je od najčešćih pasivno-agresivnih trikova. Na taj način manipulator pokušava da kreira i nametne žrtvi svoju stranu priče o onome što se dešava. Štaviše, nedostatak dokaza i činjenica ne smeta manipualtoru – on će sve izmisliti, izvrnuti i nebrojeno puta ponoviti novu verziju.

Njegov posao je da falsifikuje činjenice kako bi dominirao i kontrolisao žrtvu. Često na ovaj način pokušava fokus sa stvarnih problema (na primer, da je i sam bio kriv za nešto i da treba da odgovara) da prebaci na drugu osobu koja je “uvek za sve kriva”.

Manipulacija
foto: Profimedia

2. Stalno zanovetanje i primedbe

Pasivno-agresivni manipulatori iskoristiće svaku priliku da daju primedbe na izgled, misli, ponašanje ili sposobnosti žrtve. Njihove omiljene teme su: činjenice iz biografije žrtve, prošle greške ili sadašnje greške itd. Na ovaj način manipulator pokušava da učini da se druga osoba oseća inferiorno.

3. Ponižavajući humor i sarkazam

Humor koji ponižava, stalni sarkazam – i sve to sa slatkim osmehom – sve ovo ugrožava žrtvu pasivno-agresivnog manipulatora. Takođe, on pokušava da ponizi žrtvu u javnosti, naročito kada ste srećni i sigurni u sebe. Njegova uloga je da osramoti žrtvu i uživa u patološkoj moći nad njenim umom. Sarkazam je njegova moć i koristi ga kada priča o vašem izgledu, ličnim karakteristikama, poreklu, polnoj orijentaciji itd. A ako je osoba ogorčena ili uvređena, manipulator će se odmah nasmejati i reći: “Zaista ne znaš da se šališ.”

4. Ogovaranje iza leđa

Negativni tračevi iza leđa žrtve jedan su od načina da joj se naruši reputacija. Cilj manipulatora je isti: uspostaviti kontrolu nad drugom osobom. Tračevi se po pravilu zasnivaju na iskrivljenim informacijama ili otvorenim lažima. Podmuklost naizgled besmislenih tračeva leži u činjenici da ih nakon stalnog ponavljanja mnogi počinju doživljavati kao istinu. Kasnije može biti vrlo teško opovrgnuti laž, čak i ako iznesete jake dokaze koji govore suprotno.

Ogovaranje je pravi otrov u komunikaciji i vezama. Bilo da se radi o prijatelju, kolegi ili partneru. Pre ili kasnije nestane i poverenje i prijateljstvo.

5. Redovno upoređivanje žrtve sa drugim ljudima

Manipulator koristi poređenje kako bi opravdao kritiku i loše postupanje. Pokušava da prenese žrtvi da je “najgora od svih” da ne zaslužuje bolji tretman od njega. Inače, poređenje se često maskira kao “savet” koji će pomoći “nesavršenoj i tako pogrešnoj” osobi da se “ispravi” i postane bolja. U stvari, čovek je jednostavno moralno uništen, samopouzdanje i samopoštovanje su ubijeni u potpunosti.

Manipulacija
foto: Profimedia

6. Socijalna izolacija žrtve

Često pasivno-agresivni manipulator pokušava žrtvu manipulacije da izoluje od prijatelja, porodice, kolega, pa čak i od informacija i bilo kakvih kontakata na društvenim mrežama. Njen cilj je da joj oduzme pozitivne emocije, podršku i priliku da sa nekim razgovara o svojim problemima i sumnjama.

7. Stalne optužbe

Budući da je svrha pasivne-agresije da zbuni žrtvu, naterati je da sumnja u sve, pa čak i u sebe, nasilnik u tu svrhu koristi neutemeljene optužbe za gotovo sve greške žrtve. Njegovi “pomagači” u tome su i dalje isti: otvorene laži i preterivanja. Sve to, naravno, u potpunom odsustvu dokaza. Dakle, manipulacija šteti autoritetu i ugledu žrtve (privatno ili javno). To manipulatoru daje kontrolu i moć, a takođe odvlači pažnju sa sopstvenih slabosti i grešaka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Lovesensa.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.