DA LI JE ZAISTA SVE BILO BOLJE PRE? Vreme je da skinete ružičaste naočari i shvatite da niste bili srećniji ranije
Sreća, Foto: Profimedia

zablude ili istina?

DA LI JE ZAISTA SVE BILO BOLJE PRE? Vreme je da skinete ružičaste naočari i shvatite da niste bili srećniji ranije

Ponekad učini da je sve nekako bilo lakše i bolje u prošlosti. To je jedna od onih zabluda u koju posebno verujemo kada se osećamo ranjivo.

Objavljeno:

Objektivno gledano, međutim, redak je slučaj da su stvari bile baš toliko bolje u prošlosti. Veće su šanse da mi na minule dane gledamo ružičastim naočarima. Ova psihološka zabluda nastaje jer uglavnom lakše pamtimo lepše stvari iz naše prošlosti, nego sve neprijatnosti koje smo doživeli.

Kada se, na primer, prisećamo nekog putovanja, prvo što nam pada na pamet su neke pozitivne anegdote, lepi prizori u kojima smo imali prilike da uživamo, dobra hrana i druženje sa prijateljima. Retko kad ćemo se setiti da smo na granici za ulazak u stranu zemlju čekali satima. Lošu uslugu u hotelu smo već gotovo sigurno zaboravili, kao i sve prepirke koje smo imali sa partnerom tokom odmora.

Jasno vam je dakle da negativne stvari iz prošlosti blede iz sećanja tokom vremena, dok pozitivne dugo ostaju sa nama. To, međutim, uopšte nije toliko loše, jer bi svakodnevnica zaista bila surova u suprotnom. Kada bismo, na primer, imali u vidu sve neprijatnosti koje smo doživeli na putovanjima i koje možemo da zamislimo da mogu da nam se dese, da li bismo se uopšte odvažili da napustimo svoj dom i odemo na odmor?

Pshiloški fenomen zaboravljanja loših stvari, naravno, ima i loše strane. Pomislite samo na sve slučajeve u kojima ste se vi ili neki vaš poznanik vratili starom partneru, jer ste izabrali da se koncentrišete samo na lepe trenutke koje ste imali zajedno.

Treba na kraju reći da je skepsa prema nostalgiji ipak poželjna. Bez nje bismo uvek živeli u prošlosti i nikad ne bismo bili zadovoljni svojom trenutnom situacijom. Takođe bi nam bilo teže i da sa optimizmom prilazimo novim izazovima i problemima.

(Espreso.co.rs/psychologytoday.com/)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.