Hoćete ČISTO lice bez AKNI? Pročitajte ovih 15 saveta koji vas ne udaraju po DŽEPU!
Probajte obavezno, Foto: Profimedia

neverovatno

Hoćete ČISTO lice bez AKNI? Pročitajte ovih 15 saveta koji vas ne udaraju po DŽEPU!

Brinite o sebi

Objavljeno:

Ne postoji magična formula koja može trenutno da nam ukloni akne i učini kožu glatkom. Ali ako želite da imate čistu kožu bez trošenja bogatstva na razne proizvode, možete preduzeti nekoliko koraka za lepši ten.

Sredstava za negu kože je bezbroj, od jeftinih bjuti proizvoda do onih koji su papreno skupi. Ipak, za čistu i lepu kožu nije nužno izdvojiti ogromnu svotu novca.

Magazin Glamour je pitao estetičare i dermatologe da podele svoje najbolje savete za negu kože koji su brzi, pristupačni i – najvažnije – efikasni. Iako nisu zamena za rutinu nege kože preparatima i neće imati istu vrstu dugoročnog efekta, stručnjaci kažu da zaista mogu da učine dobro za vašu kožu, bez obzira na vaš budžet.

Ovo su saveti koje preporučuju:

Radite masažu lica

“Prstima nežno pritisnite orbitalnu kost, pomerajući ih od unutrašnjih uglova očiju ka spoljašnjim i ponavljajući to dva do tri puta. Ne samo da će stimulisati cirkulaciju, već takođe pomaže u smanjenju finih linija i smanjenju upale”, savetuje dermatološkinja Sesilija Vong.

Umivajte se hladnom vodom

Preporučuje se umivanje hladnom – jer ne samo da se zbog hladne temperature osećate budnijim; već će se tako brzo smanjiti natečenost i smiriće se upale. Topla voda ne ostavlja samo vaše lice “spaljenim” – takođe može oslabiti vašu kožnu barijeru i dovesti do dehidracije.

Menjajte redovno jastučnicu

Jastučnice mogu skupljati prljavštinu, ulje i bakterije sa naših lica, kose i okoline i mogu postati glavni krivci za akne. Nastojte da menjate jastučnicu barem jednom nedeljno. Preporučuje se da vam jastučnica bude od svile.

Spavajte na leđima

Nakon izlaganja UV zracima, drugi najčešći uzrok nastanka bora je nabijanje lica u jastuk. Spavanje na leđima je idealno, jer čak i stavljanje obraza u jastuk može prouzrokovati bore, tvrdi Rene Rolu, estetičarka.

Koristite blagi sapun

Korišćenje grubih i teških sapuna može prouzrokovati pogoršanje bilo kog prethodnog stanja kože, uključujući akne.

Ne šminkajte se često

Ako tog dana ne morate da se šminkate, nemojte. Recimo, nema potrebe da se šminkate ako radite od kuće zbog kovida. Ostavite šminkaje za važne događaje, a veoma je važno da svaki dan nosite zaštitni faktor ispod šminke kako biste zaštitili kožu.

Šminkanje
foto: Profimedia, Ilustracija

Perite ruke

Ruke su vam prekrivene gomilom bakterija jer dodiruju kvake, tastaturu… Kada dodirnete lice, širite te bakterije na svojoj koži, što onda može izazvati akne i druge kožne probleme.

Nanosite preparate za negu na vlažnu kožu

Poboljšajte apsorpciju proizvoda za negu kože nanoseći ih na vlažnu kožu. Nakon pranja vodom, naša koža je generalno vlažna i krvni sudovi su prošireni. Nanošenjem proizvoda u ovom trenutku poboljšavamo njihovu apsorpciju i efikasnost.

Stavite led na bubuljicu

Kada imate posla sa crvenim, upaljenim bubuljicama, idite do svog zamrzivača, umesto da pokušavate da je sami “čačkate”. Stavljanje leda direktno na bubuljicu pomoći će smanjenju upale, smanjenju veličine i vidljivosti problematične pojave na koži.

Radite jogu

Joga poboljšava izgled kože. Naša koža ima koristi od poza koje šalju krv ka vašem licu – kao što je poza “pas koji gleda dole”.

Napravite sami masku za hidrataciju

Što se tiče pilinga i borbe protiv mitisera, najbolje ih je raditi proizvodima koje su napravili profesionalci. Ali ako se radi o hidrataciji, masku možete napraviti sami.

nega, lice, Tretmani, skin care, lepota, kreme
foto: Profimedia

Čistite četkice za šminkanje

Četkice sadrže bakterije, ostatke proizvoda i ulje i često mogu da izazovu akne ili upale na koži kada se iznova koriste bez čišćenja.

Ne brišite lice peškirom

Baš kao i vaš jastuk, peškir može biti skriveni uzrok akni. Ako se borite sa tim problemom, koristite papirni ubrus umesto peškira da biste osušili lice nakon čišćenja.

Umijte se posle vežbanja

Iako je vežbanje odlično za vašu kožu, telo i um, znoj nije. Pranje lica odmah nakon vežbanja uklanja ulje, znoj i bakterije umesto da im dozvoli da ostanu na vašoj koži, gde mogu začepiti pore.

Indentifikujte glavne izvore stresa u životu

Stres ili nedostatak sna često se mogu manifestovati u zdravstvenim stanjima i pogoršati kožne probleme poput akni. Stres i nedostatak sna indukuju hormon, kortizol, koji pokreće našu kožu da proizvodi više sebuma ili ulja. Ovo povećanje ulja tada može začepiti pore i dovesti do većeg izbijanja akni. Tako je važno odvojiti vreme tokom dana za sebe, čak i ako je to samo nekoliko minuta. To može biti vežbanje, čitanje knjige, meditacija, bilo šta što vam odgovara da biste se oslobodili stresa i opustili.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.