SUTRA JE VELIKI HRIŠČANSKI PRAZNIK: Dobro pazite da nekog slučajno ne UDARITE, moraćete da IZGOVORITE ĆIRI MIRI...
Na sutrašnji dan, prema narodnim običajima ubija se prase božićnjarče za božićnu pečenicu, Foto: Profimedia

ne zaboravite

SUTRA JE VELIKI HRIŠČANSKI PRAZNIK: Dobro pazite da nekog slučajno ne UDARITE, moraćete da IZGOVORITE ĆIRI MIRI...

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra slave Tucindan, veliki praznik uoči Božića

Objavljeno:

Pravoslavni hrišćanski vernici širom sveta sutra obeležavaju praznik u narodu čuven kao Tucindan, dan kada se tradiocionalno u srpskim porodicama priprema hrana za Božić i tradicionalno božićno prase.

"Ako neko nekog i slučajno udari, taj udareni mora brzo da izgovori: "Ćiri, miri da imaš dvadesetčetiri".

Na sutrašnji dan, prema narodnim običajima ubija se prase božićnjarče za božićnu pečenicu, pa se taj dan zove Tucindan. U zavisnosti o mogućnosti i potrebe ukućana zavisi i veličina pečenice.

Nekada se pečenica tukla, ubijala krušicom soli, a kasnije su počeli da je ubijaju ušicama sekire. Ubijeno ili samo ošamućeno prase se kolje i hvata mu se krv koja se meša sa mekinjama ili drugom stočnom hranom, pa se time hrani stoka da bi bila napredna i zdrava.

Negde se pored pečenice, obavezno za Božić kolje kokoška ili pevac i to na kućnom pragu. Kokoš pojedu svi ukućani, a perje se zakopa u mravinjak kako bi bilo perja kao mrava. Prase ili svinjče kolju se u znak prinošenja žrtve višim silama, da bi stoka bila napredna, a petao ili kokoš se kolju za napredak pernate živine.

U narodu postoji verovanje da utroba pečenice pripremljene na Tucindan ima lekovita svojstva i da je valja stavljati na bolna mesta.

Na Tucindan ne valja tući decu ili da se deca međusobno tuku i svađaju, jer se veruje da će cele godine biti nevaljala i da će dobijati batine, ili biti bolešljiva. Ako neko nekog i slučajno udari, taj udareni mora brzo da izgovori: Ćiri, miri da imaš dvadesetčetiri.

(Espreso/Novosti Magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.