SAVEZNIK U KUPATILU: Šta sve mašina za veš može da OPERE, a nije ODEĆA? Ima 12 stvari, a broj dva je OTKROVENJE!
Ušteda vremena i novca, Foto: Profimedia

neverovatno

SAVEZNIK U KUPATILU: Šta sve mašina za veš može da OPERE, a nije ODEĆA? Ima 12 stvari, a broj dva je OTKROVENJE!

Velika ušteda

Objavljeno:

Prva pomisao na veš-mašinu jeste odeća. Međutim, u njoj možete da perete i štošta drugo na šta možda niste pomislili. Tako ćete lako i brzo osvežiti svoje stvari, a i uštedećete novac.

Plišane igračke

Bez ikakvog straha da ćete ih uništiti, plišane igračke ubacite sa ostatkom veša. Dodajte omekšivač i one će biti nežne i mirisne kao da su upravo kupljene.

Patike

Izvadite pertle i stavite patike u vrećicu za pranje veša. Ubacite i nekoliko starijih peškira da patike ne bi lupale po mašini. Posle pranja ostavite patike da se savim osuše na vazduhu, pišu na sajtu RealSimple.com.

Jastuci

Na tri do šest meseci treba prati i jastuke, pre svega zbog grinja koje se skupljaju u njima. I njih možete da stavite u mašinu, samo pre toga proverite na etiketi da li je jastuk za mašinsko pranje (a većina jeste). U mašinu možete da ubacite i tenisku lopticu kako bi se perje ravnomerno rasporedilo unutar jastuka.

Jastuk, Kauč, Nameštaj
foto: Profimedia

Ranac

Putne torbe i rančeve slobodno možete da perete u mašini. Jedino je potrebno da proverite imaju li plastičnih delova koji bi eventualno mogli da se deformišu ako je voda previše vruća. U tom slučaju smanjite temperaturu.

Prostirke za kupatilo

Prostirke za kupatilo sa gumenom podlogom, kao i one za kuhinju, takođe mogu da se peru u veš-mašini. Najbolje bi bilo da ih perete jednom mesečno kako se buđ i prljavština ne bi nagomilali.

Zavese za prozore

Ubacite zavese u veš-mašinu i uključite program za pranje osetljivog rublja. Ako vaše zavese imaju rese, ne bi bilo loše da ih pre pranja prvo zavežete u labav čvor kako se rese ne bi previše zapetljale.

Zavesa za tuš-kabinu

Kao i sa običnim zavesama za prozore, isto možete da uradite i sa tuš-zavesom. Pogledajte na etiketi na koliko stepeni sme da se pere i lako ćete se rešiti žutila i prljavštine koja se obično skupi na dnu zavesice.

Prostirke za auto

Osvežite prostirke za kola tako što ćete ih oprati u veš-mašini. Pazite samo da ih ne perete sa finijim stvarima i odećom.

Plank, Vežbanje, Fitnes
foto: Profimedia

Torba za fitnes

Kao i sve ono što se nalazi u njoj (oprema, obuća, peškiri…) i torbu za trening treba redovno prati, i to u veš-mašini. Jedino tako ćete se rešiti bakterija koje se kriju u njoj.

Prostirka za jogu

Nju treba prati bar jednom mesečno, ali malo ćete postići ako je budete prali na ruke. Slobodno je stavite u mašinu i pustite da odradi svoje.

Jastučići i podmetači za stolice

Najlakše ćete ih očisiti ako ih ubacite u mašinu sa ostatkom veša. Proverite samo pre toga šta kaže uputstvo na etiketi.

Platnene torbe

Nakon što torbu sasvim ispraznite, ubacite je u mašinu za veš. Pazite ako ima rajsferšlus jer to može da oštetiti bubanj mašine. Torbu osušite na vetru ili promaji – tako se neće skupiti i deformisati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.