MOBILNI TELEFON JE OPASAN PO ZDRAVLJE: Telefonski lakat, SMS palac... 6 POVREDA koje mnogi DOŽIVE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

Štetni uticaji

MOBILNI TELEFON JE OPASAN PO ZDRAVLJE: Telefonski lakat, SMS palac... 6 POVREDA koje mnogi DOŽIVE!

Koristimo ih za komunikaciju, informisanje… gotovo da ne možemo da zamislimo život bez njih, ali

Objavljeno:

Mobilni telefoni su sjajna stvar.

Koristimo ih za komunikaciju, informisanje… gotovo da ne možemo da zamislimo život bez njih, ali!

Uvek potoji neko “ali”.

Svako vreme nosi svoje breme, pa tako ni upotreba mobilnih telefona, pogotovo ako preterujete, ne može proći bez posledica.

Zato dobro oslušnite svoje telo – da li zapravo to što vas boli vrat nije zbog lošeg jastuka, već zbog nepravilnog držanja tela usled korišćenja telefona? Ali to nije sve. Stručnjaci sa portala thehealthsite.com ističu ovih 7 povreda koje se najčešće javljaju kod ljudi, ali i kako da ih izbegnete:

"Tehnološki vrat"

Ako negde vidite izraze poput “iHunch” ili “Text neck”, znajte da se radi o najčešćoj tegobi usled nepravilnog držanja tela zbog preteranog korišćenja mobilnih telefona.

Budući da smo pogrbljeni i da su nam vrat i kičma savijeni napred, to uzrokuje bol u vratu i čak može dovesti do slabosti mišića.

Kako to sprečiti: Izbegavajte pogrbljenost, istežite se što više i uverite se da su elektronski uređaji uvek u visini očiju.

Kao što vidite na gornjem snimku, deformacija malog prsta javlja se zbog držanja telefona. Dobra vest je što je uglavnom privremen problem, ali, ukoliko ne uradite ništa po tom pitanju, lako može doći do trajnih promena.

Držanje telefona u jednom položaju može dovesti do naprezanja ruku i prstiju, pa čak i do oštećenja nerva.

Kako to sprečiti: Svakodnevno vežbajte ruke, stežite ih u pesnicu, a potom istežite prste.

Telefonski lakat

Ovaj nemedicinski izraz se zapravo koristi za sindrom karpalnog kanala. Simptomi uključuju osećaj trnjenja i umrtvljenosti kažiprsta, srednjeg prsta i palca kada vam je lakat savijen iznad 90 stepeni.

Kako to sprečiti: Smanjite vreme upotrebe telefona, promenite položaj i ispružite ruke i prste.

Sindrom “kandže”

Ako osetite grčeve u prstima, ali i bolove mišića šake, možda imate stanje pod nazivom “sindrom kandže” (kubitalni tunel).

Kako to sprečiti: kubitalnog tunela, neprestano menjajte položaj, koristite slušalice kada nekoga zovete i istežite ruke i šake. Ako je potrebno, koristite toplle ili hladne obloge na zglobovima prstiju i šake.

SMS palac

Ovde se zapravo radi o upali tetive palca, što može dovesti do bolova oko zglobova ili osećaja “pucketanja” u zglobu kada pomerate prst. Ovo stanje obično uzrokuju manji telefoni.

Kako to sprečiti: Koristite telefonske dodatke poput olovaka da oslobodite napetost palca dok držite telefon i izbegavajte da ga predugo držite u vertikalnom položaju.

Sindrom računarskog vida

Za nas koji svakodnevno radimo sa računarima i telefonima, postoji mogućnost naprezanja očiju, glavobolje, suvih očiju i zamagljenog vida, jer digitalni ekran zahteva veliku vizuelnu potražnju. Ovo stanje se naziva “Computer Vision Sindrome” (CVS).

Kako to sprečiti: Upotreba posebnih stakala za naočare ili kontaktna sočiva mogu pomoći, kao i prilagođavanje radnog mesta prema vašim potrebama.

Opekotine

I naposletku – nešto što većina nas radi, a može biti veoma opasno. Naime, stručnjaci su složni u tome da je najgora odluka koju možete da uradite, da spavate sa telefonom na punjaču. Spavanje sa telefonom ispod jastuka ili tokom punjenja nudi mogućnost eksplozije, koja može prouzrokovati opekotine. Ako imate ovu naviku, morate što pre prestati sa tim, kako biste izbegli ovu opasnost.

Da li imate problema sa nekim od ovih simptoma? Koliko dnevno koristite telefon? Pišite nam u komentarima.

(Espreso.co.rs/objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.