NIJE SVE U LEPOTI, IMA NEŠTO I U MIRISU: Najružniji CVET na svetu raste na skrivenom mestu i prelepo MIRIŠE (FOTO)
Gadan cvet, ali lepo miriše, Foto: Printscreen/Instagram/DeborahLambkin

zanimljiva botanika

NIJE SVE U LEPOTI, IMA NEŠTO I U MIRISU: Najružniji CVET na svetu raste na skrivenom mestu i prelepo MIRIŠE (FOTO)

Nova vrsta orhideje

Objavljeno:

Orhideje se obično gaje zbog efekta otmenosti i ljupkosti, ali nova vrsta sa Madagaskara verovatno neće pobediti ni na jednom takmičenju lepote. Njeno malo cveće je smeđe i podseća na buđavu papirnatu kesu (ili možda crvoliku glavu sa ustima razjapljenim u tihom vrisku u pokušaju da vam usisa dušu).

Nije ni čudo što su u Kraljevskoj botaničkoj bašti u Velikoj Britaniji novu vrstu nazvali „najružnijom orhidejom na svetu“, te je dospela na vrh liste istaknutih vrsta otkrivenih 2020. godine, rekli su predstavnici u saopštenju.

Orhideja bez lista, nazvana Gastrodia agnicellus, veći deo svog životnog ciklusa raste pod zemljom u raspadajućem leglu, a hrani se gljivama. Pored „male, smeđe i prilično ružne“ orhideje, istraživači i saradnici Botaničke bašte popisali su ove godine više od 150 biljaka i gljivica.

U 2019. godini britanski botaničar Johan Hermans, počasni istraživač saradnik Kraljevske botaničke bašte, pronašao je brojne orhideje ove vrste koje se kriju ispod trulog lišća u vlažnoj madagaskarskoj šumi. Njihovi grudvasti, duguljasti oblici ukazuju da cvet pripada grupi poznatoj pod nazivom krompirova orhideja, a cvetovi dužine oko 1,1 centimetar odašilju „primetan miris nalik mošusnoj ruži“, koji se pojačava kada se temperature vazduha raste, napisao je Hermans u studiji objavljenoj 5. novembra u časopisu „Kurtis botanikal magazin“.

Ostale novoopisane vrste na listi uključuju ljuskavi grm otporan na toplotu koji uspeva u namibijskim solanama (Tiganophyton karasense); peruansku biljka sa ljubičastim krtolama koja bi mogla biti nova prehrambena kultura (Ipomoea noemana); i živopisnu bromeliju iz Brazila – iz porodice tropskih cvetnih biljaka koja uključuje ananas – (Acanthostachys calcicola) koja raste na krečnjačkim liticama a kolibriji mogu da je oprašuju, navodi se u saopštenju.

„U izazovnoj i teškoj godini, tako je uzbudljivo gledati da se botanička i mikološka nauka održavaju, a spisak neverovatnih novoimenovanih vrsta usaglašen je sa našim saradnicima širom sveta “, rekao je Martin Čik, botaničar i stariji naučnik u Odeljenju za identifikaciju i imenovanje Kraljevske botaničke bašte.

- Međutim, mračna stvarnost sa kojom se suočavamo ne može se potceniti: Imamo dve od pet biljaka kojima preti izumiranje, a trkamo se s vremenom kako bismo pronašli, identifikovali, imenovali i očuvali biljke pre nego što nestanu - rekao je Čik.

(Espreso.co.rs/Sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.