DA LI SE I VAŠE DETE PLAŠI MRAKA? Stručnjaci imaju TRIK od 10 sekundi koji će sve REŠITI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

VAŽNO

DA LI SE I VAŠE DETE PLAŠI MRAKA? Stručnjaci imaju TRIK od 10 sekundi koji će sve REŠITI!

Svako veče, ista priča, isti problemi. Mališani će sve će pokušati, samo da se ne odu na spavanje, ili još gore – da ugasite svetlo

Objavljeno:

U ormaru je veštica, ispod kreveta je čudovište, neko je ispred prozora…

Svako veče, ista priča, isti problemi. Mališani će sve će pokušati, samo da se ne ode na spavanje, ili još gore – da ugasite svetlo.

Da li vam ovo zvuči poznato?

Ukoliko muku mučite sa vašim najmilijima oko odlaska u krevet i spavanja u mraku, jer se plaše, postoje načini da im pomognete i osigurate i mirniji san i zdravije životne navike. Sa druge strane, brojni dečji psiholozi ističu da rešenje nije da dopuštate deci da uvek spavaju sa vama u krevetu.

Takođe, ne smete ni očekivati da ćete do rezultata doći, takoreći preko noći. Potrebno je vreme, ali i istrajnost da klinci i klinceze shvate i nauče da u mraku ipak ne žive čudovišta i veštice.

Određena istraživanja su pokazala da čak 54 odsto odraslih osoba ima strah od mraka. Ako je ovoliki procenat kod ljudi, onda ne možemo očekivati da deca reaguju drugačije po tom pitanju, navodi se na portalu Bright Side.

Slušajte svoje dete

Ozbiljno shvatite detetov strah i saslušajte ih. Najgora stvar koju možete da uradite je da dođete u njihovu sobu i proverite njihov ormar ili ispod kreveta, a potom reći da tamo nema čudovišta. Tako ćete zapravo pogoršati stvari, jer detetu na taj način pokazujete da verujete, da bi ta čudovišta mogla biti stvarna.

Pitajte ih zbog čega se tačno osećaju uplašeno i pokažite da razumete njihove strahove, ali da za njih nema potrebe. Na kraju, uverite ih da su na sigurnom i da ćete biti tu za njih ako se ponovo osete uplašeno.

Pohvalite ih

Istraživanja su pokazala da pozitivne afirmacije mogu promeniti način na koji razmišljamo. To znači da ako sebi kažete nešto pozitivno, velike su šanse da ćete početi u to i da verujete. Može pomoći ako detetu kažete da je hrabro i pohvalite ga što se suočava sa svojim strahom od mraka. Te vaše pozitivne reči mogu im pomoći da zaista poveruju da mogu da prevaziđu svoj strah, bilo da su to čudovišta ispod njihovog kreveta ili zastrašujuća senka.

Noćna svetla su dobar način da se prevaziđe strah

Kreativna svetla su sjajan način da se skrene pažnja sa negativnih aspekata mraka. Lampe u obliku zvezde ili životinja, koje sijaju blagom svetlošću u boji, mogu pomoći vašim mališanima da se opuste i lakše utonu u san.

Bitno je da ne koristite jaka svetla, jer je dokazano da mogu uticati na kvalitet sna. Takođe, ako koristite obične lampe, osigurajte da su postavljene tako da ne prave nikakve zastrašujuće senke.

Mračna soba kao igralište

Na putu do oslobađanja straha od mraka, možda ćete morati da iskoristite i nekog “keca iz rukava”, odnosno, da se poslužite trikovima.

Dete će se na najbolji način odloboditi straha, ukoliko shvati da tu nema ništa strašno. Pozorišta senki, ili igranje sopstvenim prstima ispred svetla može pomoći mališanima da upoznaju različite oblike i povežu “strašne noćne senke” sa realnim predmetima.

Trik od 10 sekundi

Razlog zbog kog se vaše dete plaši mraka možda se zapravo ne zasniva na strahu od same tame, već zbog prelaska u nju. Kada iznenada isključite svetlo, vaše oči postanu bukvalno slepe na nekoliko sekundi, jer im je potrebno da se prilagode. Upravo su to trenuci kada vaše dete može da se oseti uplašeno.

Trikom od 10 sekundi možete pomoći detetu da se lakše prilagodi mraku. Zamolite ih da zatvore oči dok su svetla još uvek upaljena. Zatim ih isključite, stavite ruke preko očiju deteta i zamolite ih da broje do 10 sa vama. Kada završite, zamolite ih da otvore oči. Kada to urade, soba neće izgledati tako mračno kao nekada, naročito sa noćnim svetlom.

Takođe, bitno je da isključite sve moguće uzroke u toku dana. Nasilni ili strašni filmovi, fotografije sa horor elementima, mogu biti okidači za pojačan strah od mraka, navodi se na portalu sandiegofamily.com.

Plišane igračke ili meko ćebe, takođe će im dati osećaj sigurnosti, te im nemojte braniti ovakve stvari.

Sam strah od mraka kreće između druge i treće godine života, a ukoliko se ne suočite sa ovim problemom na vreme, može trajati sve do kasne adolescencije, pa čak i kada potpuno odrastu.

Beli šumovi, umirujuće melodije i držanje rutine spavanja, mogu pomoći u borbi protiv straha od mraka.

Na portalu anxioustoddlers.com, savetuju i da detetu pored kreveta ostavite baterijsku lampu, ukoliko se osete uplašeno. Dobar izbor su i lampe na dodir.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.