SPREMATE SE ZA RAZGOVOR ZA POSAO? Recite OVO i POSLODAVAC će se ODUŠEVITI! POSAO će biti VAŠ!
A od ključne važnosti je promena reči koje koristimo., Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

SPREMATE SE ZA RAZGOVOR ZA POSAO? Recite OVO i POSLODAVAC će se ODUŠEVITI! POSAO će biti VAŠ!

Kada smo pod pritiskom, počinjemo da pravimo greške, na primer, previše pričamo o sebi ili zaboravljamo imena drugih ljudi, i to je sastavni deo ljudske prirode

Objavljeno:

Na razgovoru za posao prvi utisak je skoro najvažniji, i zbog toga je veoma važno kako se pripremamo za ovu vrstu komunikacije.

Kada smo pod pritiskom, počinjemo da pravimo greške, na primer, previše pričamo o sebi ili zaboravljamo imena drugih ljudi, i to je sastavni deo ljudske prirode.

Međutim, psiholozi navode da je moguće naučiti sebe kako da se ponašamo u ovim stresnim situacijama.

A od ključne važnosti je promena reči koje koristimo.

foto: Profimedia

Pozitivna komunikacija

Autori Endrju Njuberg i Mark Valdman ističu da jedna reč ima moć da utiče na izražavanje gena koji reguliše fizički i emotivni stres.

A sve se svodi na upotrebu pravih reči – negativne reči kao što su “odvratno”, “iscrpljujuće” i “prljavo” mogu u trenutku da izazovu stres i doprinesu dugotrajnoj anksioznosti.

Sa druge strane, pozitivne reči “osvežavajuće”, “nebesko” ili “toplo” mogu da smanje ispoljavanje hormona stresa.

Kako da koristite pozitivne reči tokom razgovora?

Logično bi bilo pomisliti da samo pri razgovoru za posao treba da se držite pozitivnih reči, i problem je rešen, međutim to ne ide tako lako.

Naime, jedna od naših osobina je da budemo neverovatno ležerni u upotrebi jezika i da često prilikom prvog susreta odemo u krajnost i pričamo šta god nam padne na pamet. To naravno, direktno utiče na lošiji prvi utisak o nama.

Umesto toga, primenite drugačiji pristup – spremite se za razgovor. To ne znači samo da se fokusirate na pozitivne reči, već ne smete da ignorišete ni ostale bitne stvari kao što su govor tela, ton glasa i kontakt očima. Koliko je lako odrediti koje su reči pozitivne, podjednako je jednostavno i ignorisati ovakav pristup.

foto: Profimedia

Mi često potcenjujemo koliko su reči važne za to kako želimo da se predstavimo i na sliku koju drugi stiču o nama.

Veliki uticaj pozitivnog jezika

Ako se držite izreke da reči ne mogu da vas povrede, onda grešite jer jezik koji koristimo utiče na naš mozak i telo. Zbog toga je i ova prosta tehnika toliko efikasna.

Samim tim što ste se potrudili da vaš jezik ostane pozitivan i što niste dozvolili da skrenete na negativan teren tokom prvog razgovora sa nekim, uticali ste da mentalna algebra druge osobe, koja mora da proceni da li joj se sviđate ili ne, bude u vašu korist.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.