KAKO BI LJUDSKO DRUŠTVO IZGLEDALO DA SU ŽENE JAČI POL? Više dlaka, manje kose, ali i nešto JOŠ VAŽNIJE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

samo zamislite...

KAKO BI LJUDSKO DRUŠTVO IZGLEDALO DA SU ŽENE JAČI POL? Više dlaka, manje kose, ali i nešto JOŠ VAŽNIJE!

Poznata je priča o najpoznatijoj britanskoj premijerki Margaret Tačer koja je učila da govori dubljim glasom kako bi zvučala ozbiljnije i autoritativnije

Objavljeno:

Od malena su nas učili da su muškarci jači, a žene lepši pol. S takvim uverenjima smo odrastali, živeli i ponašali se, doprinoseći utemeljenju pomenute podele rodnih uloga.

Stoga ne iznenađuje činjenica da su mnoge žene bile izložene diskriminaciji protiv koje su se snalažljivo borile. Na primer, poznata je priča o najpoznatijoj britanskoj premijerki Margaret Tačer koja je učila da govori dubljim glasom kako bi zvučala ozbiljnije i autoritativnije.

Vremenom, žene su počele da osvajaju svoja prava i bore se sa ovim davno utemeljenim predrasudama i stereotipima. Tako je na red došlo i pitanje - ko je u stvari jači pol?

Mnoga istraživanja su kroz analizu istorijskih dokumenata i zapisa tokom poslednjih 250 godina utvrdila da žene generalno imaju duži životni vek od muškaraca. Pokazalo se da su otpornije i u ekstremnim životnim uslovima. Recimo, žene su imale višu stopu preživljavanja na robovlasničkim plantažama u Trinidadu, tokom velike gladi u Švedskoj i epidemije boginja na Islandu.

Osim toga, kod većine vrsta koje žive na našoj planeti - od insekata, preko žaba, do ostriga - pravilo je da su ženke veće i jače od mužjaka, jer imaju ‘’zadatak’’ da odjednom nose stotine ili hiljade jajašaca. Međutim, većina kopnenih kičmenjaka, uključujući i ljude, izuzetak su od ovog pravila. Ženke rastu do određene mere, a zatim prelaze u reproduktivan režim...

Postavlja se pitanje šta bi se dogodilo da Margaret Tačer nije morala da menja boju svog glasa? Šta ako bi ‘’majka priroda’’ promenila fizičku dinamiku polova i preokrenula situaciju, a žene postale veće i fizički jače od muškaraca?

foto: Profimedia

Počnimo od onog najpovršnijeg - fizičkog izgleda. Dakle, žene bi postale veće, jer jače kosti zahtevaju i veću podršku mišića. Takve promene bile bi propraćene porastom testosterona i drugih hormona. Osim što bi imale izraženiji mišićni tonus došlo bi i do uvećenja njihovih vilica, dlaka na telu, grubljeg glasa i najverovatnije bi vremenom počele da ćelave. Takođe, bila bi smanjena njihova reproduktivna funkcija, a u društvu bi zavladao pravi matrijarhat. Nedostatak u smislu fizičkog izgleda zamenili bi snaga i dominantnost.

Čitajući navedeno verovatno će većina žena poželeti da ostane u ulozi ‘’lepšeg pola’’. Zato ćemo stvari postaviti u drugačiju perspekivu.

Zamislite sebe u dobro poznatoj situaciji da se same kasno vraćate kući sa posla ili iz grada i da se ne bojite da li će vam neko prići sa leđa - napasti vas ili učiniti bilo šta nažao, jer vi ćete biti dovoljno snažne i samouverene da se odbranite.

Zamislite da nećete morati da glumite da ste gluplje i zarađujete manje samo da bi ostvarile kontakt i vezu sa muškarcem koji ne može da se nosi sa vašim uspesima ili da lažete umete da kuvate jer u suprotnom niste podobna kandidatkinja za suprugu i majku.

Što je najvažnije, da su žene fizički jače to bi automatski smanjilo porodično nasilje, zlostavljanje, silovanja i femicid.

O manama i prednostima ‘’zamene’’ rodnih uloga može se dikutovati u nedogled, ali jedno je sigurno - u poslednjih 50 godina one su znatno narušene. Žene se sve češće nalaze na važnim pozicijama i funkcijama, posebno političkim, a poslednja u nizu je i prva žena potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris. Žene postaju sve obrazovanije i samim tim nezavisnije od muškaraca. Mnoga tradicionalna muška zanimanja postala su otvorena za žene, poput policije i vojske.

Ukoliko stvari nastave ovim tokom, sa svim koracima unapred i unazad, verovatno nam u budućnosti neće ni biti bitno ko je lepši, a ko jači pol - već ko je kakav čovek.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mirjana Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.