NIKAKO NEMOJTE OVO DA RADITE SMRDIBUBAMA: Pravite ogromnu grešku, treba samo da da postupite OVAKO!
Smrdibube, ilustracija, Foto: Printscreen

pazite!

NIKAKO NEMOJTE OVO DA RADITE SMRDIBUBAMA: Pravite ogromnu grešku, treba samo da da postupite OVAKO!

Sigurno ste primetili da ovih dana u svom stanu imate mnogo "nezvanih gostiju" koji pri tome ne da ne žele da odu nego ih je samo sve više

Objavljeno:

Pogađate, reč je o smrdibubama. Taman što smo odahnuli od komaraca, ove "napasti" nam ne daju mira i prete da prezime u toplini našeg doma. Postavlja se pitanje kako ih se rešiti. I da li je to uopšte moguće?

- Najbolji način prevencije su mreže na vratima i prozorima. Smrdibube često idu i na svetlost, pa je to najsigurniji način da ne uđu kroz prozor. Besmisleno je bilo čime prskati ih. Pre svega nije zdravo i trajno rešenje jer će one uvek iznova dolaziti. Nemoguće je prskati sve biljke iz tog razloga, a takođe i ne postoji sertifikovani preparat, budući da su veoma kratko prisutne kod nas - rekao je jednom prilikom dekan Biološkog fakulteta dr Željko Tomanović.

Trenutna najezda je bila sasvim očekivana za ovo doba godine. Upravo ovaj period je najkritičniji, pošto smrdibube žele da se primire i sklone od hladnijih dana koji tek dolaze, a savršeno mesto za to su im topli beogradski stanovi.

- Smrdibube imaju unutrašnji ciklus koji im govori da je vreme da se polako spremaju za zimski san i tada one ulaze u stanove i traže rupe u kojima će prezimiti - objasnio je svojevremeno profesor Biološkog fakulteta Aleksandar Ćetković.

Inače, smrdibube se ne legu u svojim skrovištima po ljudskim domovima tokom hladnog perioda, one se tu samo sklanjaju od zime. Koliko ih vam se uvuče u kuću, tačno toliko će na proleće iz nje izaći, ukoliko do tada prežive.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.