4 razloga zašto mačka spava na vama, na nekom delu tela
Mačka koja spava, Foto: Stefan Jokić

interesantno

4 razloga zašto mačka spava na vama, na nekom delu tela

Za takvo ponašanje ipak postoji nekoliko razloga

Objavljeno:

Mačke mogu često menjati raspoloženja. Dakle, kada se vaša mačka odluči noću privući k vama u krevet, verovatno nećete imati ništa protiv. Ali sigurno se pitate zašto vas onda mačka celi dan ignoriše, a zatim želi spavati kraj vas? Za takvo ponašanje ipak postoji nekoliko razloga.

1. Traže sigurnost

Mačke su spremne napasti ili odbraniti se, pa čak i kada se čini da je mačka hladna, zapravo je u pripravnosti za bilo kakvu buku ili mirise koji bi značili da mora započeti s napadom. Međutim, spavanje je njihovo najugroženije stanje.

- Budući da su mačke uvek spremne za akciju, ima smisla to da će potražiti dodatnu zaštitu tako što će se uviti pored svog vlasnika. Tako ćete svojoj mački pružiti dodatan osećaj sigurnosti tokom spavanja, kada je ona najosjetljivija - objašnjava Mikel Delgado, stručnjak za ponašanje mačaka. Ako vaša mačka spava u vašoj blizini, to znači da vam vjruje i da se uz vas oseća sigurno.

2. Žele toplinu

- Mačja normalna temperatura iznosi do 38,8 stepeni, zbog čega svoju mačku obično možete naći na osunčanom prozoru ili stisnutu u kutiji kako bi upila što više topline, a to uključuje i korištenje vaše tjelesne temperature kako bi se utoplila - tvrdi Delgado.

3. Označavaju svoj teritoriju

Mačke vole obeležavati svoj teritorij svojim mirisom. Zato kada mačka spava na vama, one vas zapravo na taj način označava kao 'svojeg'.

4. Žele se vezati

Ako se pitate: 'Zašto moja mačka spava na meni?' to može biti zato što vam ona na taj način pokušava reći da vas voli.

- Nije neobično da mačke sudjeluju u 'maženju' pre spavanja, odnosno koriste drugu mačku kao 'udoban jastuk'. No, ako je jedina mačka u kući, vrlo vjerojatno će iskoristiti vas kao alternativu. Čak iako nije jedina mačka u kući, možda ste ipak vi njihov omiljeni jastuk - kaže Delgado.

Može li to što spava na vama biti znak da nešto nije u redu?

Ako mačka spava na vama gotovo svake noći, nema razloga za brigu. Ali, ako primijetite da spava na vama puno više nego inače i ima malo energije, odvedite je veterinaru na pregled.

- Ako vaša mačka nikad pre nije spavala na vama, a odjednom je to počela raditi, pripazite na znakove bolesti. Promjena u ponašanju ponekad može biti prvi znak da nešto nije u redu - objasnio je.

Postoji li razlog zašto neke spavaju na određenim delovima vašeg tela?

Ako vaša mačka voli spavati u blizini vaše glave, to je verovatno zato što vaše tijelo oslobađa puno topline odande dok spavate, a to joj pruža dodatnu ugodnost. Također, ne krećete se puno glavom u snu, tako da vaša mačka zna da je manja vjerojatnost da ćete je udariti rukom ili nogom. Još jedan razlog zbog kojeg bi vaša mačka voljela spavati u blizini glave je taj što joj se sviđa miris vašeg šampona i prirodnih ulja iz kose, spomenuo je Delgado.

Ako vaša mačka voli spavati na prsima ili u njihovoj blizini, to je zbog toga što je zvuk vaših otkucaja srca i stalno disanje privlači i teši. A ako pak vaša mačka voli spavati u krilu, to je verovatno zato što zna da ćete ih više maziti i pružiti im više ljubav dok je u vašem krilu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / 24SATA.HR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.