Nemamo dva ista organa: Zašto je ljudsko telo asimetrično? (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

misterije organizma

Nemamo dva ista organa: Zašto je ljudsko telo asimetrično? (FOTO) (GIF)

Oči, uši, ruke, noge, sve što je u paru na našem telu nije identično. Da li ste nakad razmišljali zašto je tako?
Objavljeno:

Kada pogledate ljudsko lice primetićete da je skoro simetrično izuzev sitnih detalja poput mladeža i obrva. Jedna obrva je uvek malo podignutija u odnosu na drugu, a uvek je podignutija na onoj strani lica na kojoj spavate. To je zato što vršite konstantan pritisk na nju tokom spavanja.

foto: Profimedia

Ova uobičajena asimetrija tela može biti izraženija ili manje izražena u zavisnosti od spoljašnjih faktora. Ona može biti genetskog ili negenetskog porekla. Negenetska asimetrija zavisi od uticaja spoljašnje sredine, na primer od onoga čime se osoba bavi ( fizički rad, profesionalni sporisti...) ili nastaje zbog slućajnih razvojnih prilika u kojima se nalazi čovek. Genetska asimetrija nije ekstremna i većinom je čak i neprimetna. Pretežno se odnosi na unutrašnje organe.

foto: giphy

Savršena simetrija postoji samo kao ideal u umu čoveka, ništa u prirodi nije savršeno simetrično. U njoj se ne može naći ni jedan oblik ili organizam koji je isti sa svih strana, u prirodnoj sredini nema savršenih kružnica, simetričnih životinja, simetričnih kapljica ili nečeg drugog.

foto: Thinkstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.