SAPUN UBIJA VIRUSE: Ovako ga možete napraviti KOD KUĆE dok ste u izolaciji (VIDEO)
Kod kuće ga možete napraviti, Foto: Profimedia

higijena tela

SAPUN UBIJA VIRUSE: Ovako ga možete napraviti KOD KUĆE dok ste u izolaciji (VIDEO)

Zaključak je da ga, bez obzira na otisnuti datum, možete koristiti jer je i dalje delotvoran

Objavljeno:

Većina sapuna proveravana je od strane američke Agencije za hranu i lekove koja ima pravilo da takvi proizvodi moraju imati utisnuti datum isteka roka.

Iako na većini piše da mogu trajati dve godine i više, na ručno rađenim sapunima preporučuje se da ih potrošite u godinu dana od kupovine. To je zato što se prirodni sastojci u nekim sapunima mogu pokvariti, piše Insider.com.

Ipak, sapun ima jednako dobro dejstvo i nakon što mu istekne rok trajanja. Sapuni su surfaktanti, supstance koje snižavaju površinski napon vode i molekuli postaju klizavi. Na taj način bakterije sa vaših ruku fizički skliznu kada perete ruke duže od 20 sekundi.

Ako je sapunu istekao rok trajanja, mrvi se, suv je i izgubio je miris koji je imao pre. Još jedan znak su narančaste tačkice koje može dobiti jer ulje u sapunu užegne.

Zaključak je da ga, bez obzira na otisnuti datum, možete koristiti jer je i dalje delotvoran, a Insider.com donosi i recept kojim možete napraviti sopstveni sapun kod kuće.

Da biste ga napravili kod kuće trebaju vam dva sastojka: mast - bilo ima funkciju, od maslinovog do kokosovog ulja i alkale - Natrijum hidroksid je najbolji izbor za tvrde, a kalijum hidroksid za tečne sapune. Kombinacija oba hidroksida je dobar izbor za sapune gelaste teksture.

Sastojci koji su vam potrebni:

  • ⅔ šolje kokosovog ulja
  • ⅔ šolje maslinovog ulja
  • ⅔ šoljee neke druge masnoće - bademovo ili suncokretovo ulje ili grožđana mast
  • ¼ šolje sto postotnog natrijum hidroksida
  • ¾ šolje hladne vode
  • Tegla
  • Kalupi za sapun
  • Zaštitne naočare i rukavice

Uputstva: Prekrijte radnu površinu, zaštitite sebe rukavicama, naočarima i odećom. Izmerite sve sastojke, a zatim lagano dodajte alkale u vodu (nikad obrnuto!). Mešajte sastojke, a stanite kada voda postane čista. U tegli pomiješajte tri ulja, zagrejte ih u mikrotalasnoj oko jednog minuta. Temperatura ulja bi trebala biti oko 48°C. Neka se alkali i ulja ohlade na temperaturu od 35 do 40,5°C.

Kada je sve ohlađeno na potrebnu temperaturu, ulja dodajte u činiju za mešanje, a zatim lagano dodajte alkale i mešajte pet minuta snažno, a nakon toga nastavite lagano. Smesa će postati svetlije boje i gusta. Kada izgleda kao puding od vanile, znači da je dobro.

Dodajte začine, eterična ulja i druge dodatke i sve pomešajte. Smesu izlijte u kalupe i prekrijte plastičnom folijom. Sve zamotajte u peškir.

Nakon 24 sata proverite sapun, ako je i dalje mekan i topao, neka odstoji još 12 ili 24 sata. Kada je hladan i gladak, prebacite ga na komad papira za pečenje. Ako ste koristili veliki kalup, izrežite sapun na delove.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.