KADA KUPITE BRAŠNO, OBAVEZNO MORATE DA URADITE OVU STVAR! Tako ćete biti SIGURNI da je dobro za korišćenje!
ilustracija, Foto: Profimedia

otkrivamo

KADA KUPITE BRAŠNO, OBAVEZNO MORATE DA URADITE OVU STVAR! Tako ćete biti SIGURNI da je dobro za korišćenje!

Svala vrsta ima svoje benefite

Objavljeno: 10:21h

Brašno se na srpskom tržištu najčešće može naći u tri osnovna tipa označena brojevima koji pokazuju stepen njegove obrade.

Iako ga obično držimo u špajzu, belo pšenično brašno bi se nakon kupovine trebalo pohraniti u zamrzivaču na 48 sati kako bi se uništila sva eventualna jajašca parazita u njemu.

Nakon toga brašno se treba pohraniti u čistu, suvu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mesto. Ako takvu kutiju ostavite u frižider, produžićete mu rok trajanja na čak dve godine. U slučaju da brašno planirate potrošiti unutar godine dana od otvaranja pakovanja, držati ga možete i u špajzu.

Brašno se na srpskom tržištu najčešće može naći u tri osnovna tipa označena brojevima koji pokazuju stepen njegove obrade. BRAŠNO TIP 400 OŠTRO Namensko pšenično brašno tip T-400 oštro smatra se najkvalitetnijim belim brašnom jer se proizvodi od samog jezgre zrna žita. Preporučuje se za pripremanje biskvitnog testa, torti i pita, odnosno za sve u što ide i prašak za pecivo.

BRAŠNO TIP 550 GLATKO Brašno tip 550 glatko upotrebljava se za pripremu belog hleba i raznih vrsta finoga mlečnog peciva, kolača, domaće testenine i rezanaca. Brašno T-550 bogato je škrobom i proteinima. Pšenično brašno odličan je izvor ugljenih hidrata, najkorisnijeg izvora raspoložive energije u našem telu. BRAŠNO TIP 850 Brašno tip 850, polubelo, sadrži više vitamina, minerala, proteina i celuloznih vlakana od belog brašna, pa je i prehrambeno vrednije, a koristi se za pripremu hleba i peciva, pa ga zovu i krušno brašno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.