KONAČNO, IMAMO SAVRŠEN LEK ZA MAMURLUK! A jednu stvar NIKAKO nemojte da radite!
Ilustracija, Foto: Profimedia

stop mamurluku

KONAČNO, IMAMO SAVRŠEN LEK ZA MAMURLUK! A jednu stvar NIKAKO nemojte da radite!

Evo par saveta kako da sprečite mamurluk

Objavljeno:

U prvom obroku nakon žurke treba osigurati kombinaciju ugljenih hidrata i proteina. Dobar primer je zobena kaša za doručak, a ako ste se probudili tek za ručak, uzmite obrok piletine

Američka marketinška agencija The Audit Lab zaposlenicima odlučila pokloniti slobodan dan za mamurluk. Ali nisu svi te sreće.

- Mamurno jutro ne započinjite kafom. Naime, iako se čini da vas ona može razbuditi, kofein deluje kao diuretik, jednako kao i alkohol, pa biste s kavom mogli dodatno dehidrirati, što može dovesti do pogoršanja glavobolje i još većeg umora. Umesto kafe, popijte čašu vode ili kašičicu biljnog čaja, što će podstaći čišćenje organizma od toksina - kaže nutricionistica Sandra Marić-Bulat.

Čak i ako vam nije do jela, pojedite nešto jer će hrana potaknuti probavu i metabolizam alkohola. No odlazak do pekare po komad pizze ili krofnu nije dobar izbor, upozorava. Masna hrana samo će dodatno opteretiti probavu. Osim toga, takav obrok naglo će podići šećer, ali ubrzo opet dovesti do njegovog pada, čime se ponovno produbljuje osećaj umora.

U prvom obroku nakon žurke treba osigurati kombinaciju ugljenih hidrata i proteina. Dobar primjer je zobena kaša za doručak, a ako ste se probudili tek za ručak, uzmite obrok piletine ili puretine s batatom ili smeđom rižom, koji se duže probavljuju, pa će i skokovi šećera u krvi biti manji, savetuje nutricionistica.

Pre spavanja treba piti barem pola litre vode

Pre i posle slavlja popijte veće količine obične vode. Nekoliko čaša vode pre spavanja može napraviti čudo i spasiti vas od mamurluka.

Sokovi od voća i povrća

Vrlo su korisni za jutro posle jer će umiriti probavne sokove, a tako i mučninu u želucu. Dobar izbor su sok od jabuke ili kruške, kao i voda u koju ste dodali nekoliko komada tog voća.

Zeleni čaj ili metvica

Zeleni čaj pomaže čišćenju organizma od toksina, a metvica umiruje probavu i delovaće na smanjenje lučenja kiseline, a time i protiv mučnine.

Voda s medom i limunom

Želite li popiti topli napitak koji će ublažiti mučninu, zakuvajte kašičicu vode, dodajte kašičicu meda i sok pola limuna u čašu.

Ocat i soda bikarbona

I jabučni ocat pomaže. U čaši vode pomešajte kašiku octa te dodajte malo sode bikarbone. Soda će nadomestiti elektrolite i smanjiti osjećaj dehidracije, a ocat će pomoći izbacivanju otrova.

I rasol je koristan

Rasol, odnosno voda u kojoj se čuva kiseli kupus, od davnina se smatra najboljim lekom za mamurluk. Razblažite ga s malo vode i popijte natašte.

San je zaista najbolji lek

Ako imate priliku uhvatiti pola sata odmora, povucite se i odremajte pre nego što nastavite sa svakodnevnim aktivnostima. To će najbolje okrepiti organizam.

Bloody Mary bez alkohola

Amerikanci koktel s votkom često spominju kao lek za mamurluk, ali - izbacite votku jer će pogoršati simptome. Lek je već i sok od papričice kojem ste dodali celer, malo papra i đumbira.

Voda, voda i - obična voda

Dan nakon žurke popijte barem osam čaša vode kako biste jetri i bubrezima olakšali čišćenje organizma i izbacivanje otrova.

Nema tragova mamurluka

Ogulite koren đumbira veličine palca pa ga narežite na 10-12 kriški. Pomešajte s četiri kašičice vode i pustite da kuva desetak minuta. Popijte mlako.

Aspirini ne pomažu uvek

Mnogi tvrde da pre spavanja treba popiti puno vode i nekoliko aspirina pa ponoviti to ujutro te da će to rešiti mamurluk. No oprez - aspirin s alkoholom može izazvati krvarenje želuca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24hHR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.