OVO SVAKI VOZAČ MORA DA ZNA! Na ovaj način će automobil TROŠITI MANJE GORIVA!
Većini vozača novčanik nije neograničeno dubok, Foto: Printscreen

U OVOME LEŽI KLJUČ

OVO SVAKI VOZAČ MORA DA ZNA! Na ovaj način će automobil TROŠITI MANJE GORIVA!

Evo na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine guma

Objavljeno: 21:07h

Većini vozača novčanik nije neograničeno dubok, pa pre kupovine treba dobro odmeriti koji je odnos između uloženog i dobijenog.

Iako za gume, generalno gledano, važi pravilo "koliko para, toliko muzike" i tu se kroz ovaj segment održavanja automobila se provlači ideja štednje. Većini vozača novčanik nije neograničeno dubok, pa pre kupovine treba dobro odmeriti koji je odnos između uloženog i dobijenog.

foto: Pixabay.com

Naravno, ne savetujemo kupovinu što jeftinije gume jer, uz retke izuzetke, najjeftinije gume po p ravilu ne pokazuju dobre performanse. Pod štednjom se ovde misli na uštedu goriva kasnijom vožnjom na novoizabranim gumama.

A da biste uštedeli najbolje bi bilo da se odlučite za gumu koja se prilagođava površini saobraćajnica kojima najčešće vozite, što će rezultirati manjom potrošnjom goriva i smanjenjem emisija ugljen-dioksida.

Sve piše na oznakama

Svaki vozač vi trebalo da obrati pažnju na EU nalepnice na gumama. Simbol benzinske pumpe označava otpor podloge: što je manji, potrebno je manje energije, pa je niža i potrošnja goriva. Ušteda goriva ima ocenu od A do G, a na bojom označenoj skali A (zeleno) je najviša ocena uštede goriva, dok je G (crveno) najniža ocena uštede goriva.

foto: Printscreen

Na taj način se potrošači jasno obaveštavaju o energetskoj efikasnosti i ekološkoj kompatibilnosti, odnosno nižim emisijama CO2. Razlika između ocene A i G može da predstavljati i do 7,5 odsto manju potrošnju goriva. Do 20 odsto potrošnje goriva odnosi se na otpor guma.

Za zimu obavezno treba birati zimske gume, koje su napravljene od mešavine koja u zimskim uslovima ostaje mekana. Ta mekoća, uz duboki gaz, omogućava gumi da bolje prijanja na vlažnu, snežnu ili zaleđenu podlogu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.