OVE REČI NIKADA, ALI NIKADA NEMOJTE DA GOVORITE SVOJOJ DECI! Nesvesno ih izgovaramo, mogu ostaviti KOBNE POSLEDICE
Vaspitavanje deteta / Ilustarcija, Foto: Profimedia

oprez

OVE REČI NIKADA, ALI NIKADA NEMOJTE DA GOVORITE SVOJOJ DECI! Nesvesno ih izgovaramo, mogu ostaviti KOBNE POSLEDICE

Često roditelji svojoj deci govor stvari za koje ni ne slute da loše deluju na njih

Objavljeno:
  • 4

Reči imaju moć koju mnogi nisu svesni!

Često roditelji svojoj deci govor stvari za koje ni ne slute da loše deluju na njih te kod dece izazivaju bes, ljutnju, zbog njih se osjećaju povređeno, ali ih i zbunjuju.

"Roditeljska podrška i odobrenje od ključne su važnosti za dobrobit dece", kaže Jill Whitney.

"Reči koje koristite mogu da budu konstruktivne ili destruktivne za dečje razvijanje osećaja o samima sebi. Ako su negativne, mogu kasnije uticati na njih", objašnjava ona.

Ipak, koje reči često nesvesno izgovaramo, a štetno deluju na one najmlađe?

"Požuri!"

Vaš povišen ton decu sigurno neće motivisati. Samo ćete im stvoriti dodatan stres i izazvati kod njih osećaj ljutnje za jutarnje kašnjenje. Umesto toga, potražite mirnije načine kako da ubrzate stvari. Recimo, možete sve to pretvoriti u zabavnu igru " ko će pre". 

"Pusti me na miru"

Svakom roditelju ponekad treba predah, ali izgovaranjem ovih reči gurate decu od sebe i stvarate osećaj nepoverenja i odbačenosti kod njih.

Umesto toga, zamolite ih da se igraju dok završite ono što trenutno radite, a nakon toga im se posvetite. 

"Zašto ne možeš da budeš poput svog brata ili sestre?"

Prirodno je upoređivati svoju jecu, ali to nikada ne bi trebalo da radite na glas. Tako stvarate nezdravu konkurenciju te ih podstičete da razvijaju osjećaj da nisu dovoljno dobri. 

"Vežbom do savršenstva"

Savršeno ne postoji. U to trebate prvo uveriti samog sebe, a potom i svoje dete. Ovakvim izjavama detetu šaljete poruku da se nije dovoljno potrudilo.

Radije im objasnite da neke stvari treba ponoviti puno puta kako biste postali odlični u njima. Takođe, pohvalite njihov dosadašnji trud.

"Pusti me da ti pomognem"

Prirodno je da želite svom detetu da olakšate put do uspeha. Bilo da je reč o građenju tornja od kockica ili pak rešavanju matematičkog zadatka. Time mu samo pravite protuuslugu i potkopavate njegovu samostalnost.

"Na dijeti sam"

Ako uporno ističete sopstvene i tuđe fizičke karakteristike te o njima govorite na negativan način, velike su šanse da će i vaše dete razviti negativnu sliku o vlastitom telu. Radije im objasnite da ste odlučili da jedete zdravo jer je to puno bolje za vas. Ne mora da zna da ste na dijeti. 

"Ne plači"

Tako omalovažavate važnost njegovih osećaja. Zato bi deca skrivala svoje emocije. 

Objasnite detetu da razumete zašto plače te kako da se nosi s emocijama.

"Ja sam to mogao da uradim kad sam bio tvojih godina"

Svi se razvijaju i sazrevaju različitim tempom. Zato ne postavljajte pred svoje dete previsoka očekivanja i ne pokazujte razočaranje ako ne rade iste stvari koje ste vi radili u njihovoj dobi.

Dajte im do znanja da primjećujete njihov trud i napredak te ih potaknite da budu još bolji u onome što im dobro ide.

"Zato što sam ja tako rekao"

Ovo je nikakav argument i kliše kojim nikome ništa niste dokazali. Objasnite detetu zašto ste doneli neke odluke i koje su posledice ako naprave drugačije.

"Sve radim za tebe"

Možda se stvarno osećate kao da za njih kuvate, čistite, pospremate i odlazite na posao, ali znate i sami da to nije istina. Ne očekujte od dece da će vam svakodnevno izražavati zahvalnost za takve stvari, ali naučite ih da cene vaše napore.

"Lažeš"

Ako je vaše dete stvarno lagalo i imate dokaze za to, umesto da ga napadate, pokušajte da shvatite zašto je to učinilo. Zatim započnite otvoren dijalog o tome zašto nije u redu da laže. 

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media