NAJPOUZDANIJI NAČIN DA PROVERITE DA LI JE MESO POKVARENO: Obratite pažnju na OVE STVARI pri kupovini!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

ne dajte da vas prevare

NAJPOUZDANIJI NAČIN DA PROVERITE DA LI JE MESO POKVARENO: Obratite pažnju na OVE STVARI pri kupovini!

Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu

Objavljeno:

Nažalost, danas je teško biti siguran u činjenicu da samo zato što se meso nalazi u samoposlugama ili mesarama da je na taj način prošlo "zakonske propise", da je ono ujedno i sveže, odnosno da nije pokvareno.

Kontrole kvaliteta jesu redovne, ali nisu detaljne pa postoji puno "crnih rupa" u regulativama koje često omogućuju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca.

Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu, ako je ima na pakovanju (u radnjama je obavezna za razliku od mesari). Svakako je znatno sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je neretko skuplje, ali s dobrim razlogom - manje su šanse da je staro.

foto: Profimedia

Kontrola boje i mirisa

Ovo je osnovni test koji može otkriti je li meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao. Na umu treba imati normalne boje mesa - meso peradi ima od plavičasto bele do žućkaste boje. U savršenim uslovima , svinjetina treba imati rozo-sivkastu boju. Kod pregledavanja piletine obratite pažnju na delove oko kosti - oni ne smeju biti tamniji, a grudna kost bi trebala biti savitljiva.

Većina ljudi povezuje meso s jarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja vazduhu. Ako je mleveno meso vakuumirano, njegova boja trebalo bi da bude ljubičasto crvenkasta, dok tamnije boje govore o tome da je reč o starijoj životinji - premda to ne znači da je meso pokvareno. Uopšteno, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije.

Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba biti prošaran tankim, a ne širokim žilicama - dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija.

Primetite li na junetini sivkaste ili crne delove - ne kupujte meso!

Uopšteno, kod mlevenog mesa je mogućnost prevare najveća - pa je najbolje tražiti da ga izmelju pred vama.

Kod jagnjetine meso treba biti svetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i standardnim mirisom jagnjetine - ako je janje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili nepostojeći.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.