JEDAN DETALJ OTKRIVA POKVARENU RIBU: Naučite kako da je prepoznate i izbegnete OPASNOST!
Pazite kada kupujete ribu, Foto: Printscreen/Youtube/Pancevo RTV

KORISNI SAVETI

JEDAN DETALJ OTKRIVA POKVARENU RIBU: Naučite kako da je prepoznate i izbegnete OPASNOST!

Riba koja se prodaje "na crno", van pijačnih tezgi i ribarnica, kao i na drugim mestima koja nisu predviđena za prodaju hrane, nije kontrolisana

Objavljeno:

Kada se desi pomor ribe kao poslednjih nedelja na Velikom bačkom kanalu, te dođe do opasnosti da ona završi na crnom tržištu i na trpezama, građani treba da budu posebno oprezni pri kupovini ove namirnice.

Na društvenim mrežama već se dele fotografije prodaje ribe iz gepeka automobila za koju se sumnja da je izvučena iz zagađenog kanala, piše Blic. Riba koja se prodaje "na crno", van pijačnih tezgi i ribarnica, kao i na drugim mestima koja nisu predviđena za prodaju hrane, nije kontrolisana i kupci rizikuju svoje zdravlje, ali i učestvuju u lancu ribokrađe.

Ne znaju gde je i na koji način ta riba ulovljena, da li je sveža, pravilno skladištena i bakteriološki ispravna. Otrovana riba može da sadrži teške metale, biotoksine ili parazite.

Ljubomir Pejčić, stručno lice Ribolovačkog saveza Vojvodine i diplomirani ekolog, kaže za Blic da pre svega treba izbegavati kupovinu ribe na crno, na ulici "sa gajbica".

- Kupujte u ribarnicama ili od ribara za koga znate da ima dozvolu i da radi legalno. Privredni ribari mogu da bacaju mreže samo na Savi, Dunavu i Tisi. Ako znate da je riba sa kanala, akumulacija ili drugih reka, sem što to nije zdravstveno bezbedno, učestvujete i u ribokrađi - izjavio je Pejčić.

Ilegalnih prodavaca, nažalost, ima oko svake gradske pijace u verovatno svakom gradu u Srbiji.

foto: Shutterstock

Ekolozi kažu da riblje meso često može da upije miris zagađivača. Kome je riba redovno na trpezi zna da se nekad može ostetiti na mulj, ali isto tako može se desiti da pazarite ribu koja se oseti na recimo fenol, to je već znak da nije za upotrebu. Ribe koje su otrovane hemijskim supstancama obično imaju oštećenja na škrgama i često krvare.

Sa druge strane, riba koja nije sveža obično ima mutne oči i skoro bele škrge. Odaje je jači i neprijatniji miris, meso joj je tvrđe i kršljušti se lako skidaju.

Kada se čisti, ako se rebra odvajaju od bokova, verovatno nije sveža. Ako je već pokrvarena, kada se iseče, boja mesa joj je modra, tako meso mutne boje i mekane teksture bi trebalo izbegavati. Filetirano meso kod sveže ribe mora biti čvrsto i elastično, glatke površine, prozirne i sjajne boje.

Sveža riba ima svetlu kožu koja se preliva u duginim bojama, a na njoj je prisutna vodenasta, prozirna sluz. Što je pigmentacija na koži bleđa i bez sjaja, to je riba starija.

- Ljudi prvo ribu gledaju u oči. Da li su one sjajne i prozirne, ako jesu, onda je sveža i to je tačno. Ribu sa mlečnom bojom očiju i zenicom sive boje trebalo bi zaobići, jer je sigurno pokvarena. Škrge isto moraju biti sveže crvene boje, kao i koža koja mora da se presijava, a krljušt da bude čvrsto uz telo. Ako stisnete ribu i onda se vrati u prvobitan položaj znači da je još elastična, odnosno sveža. Na kraju, zna se kako se oseti sveža riba, a kako se usmrdi ona koja stoji malo duže - kaže za Blic Igor Galović, novosadski veterinar.

Osim toga, ukoliko riba nije očišćena, crveni bubrezi i ostali unutrašnji organi prepoznatljiv su znak sveže ribe, a svaki gubitak crvene boje ili smeđa boja, razlog je za uzbunu.

Pomor ribe na Velikom bačkom kanalu uništio je do sada više od 15 tona ribe, a sumnja se da je deo zagađene uginule ribe završio u ilegalnoj prodaji na području Vrbasa i Srbobrana.

Šećerani iz Crvenke za koju se sumnja da je uzrok ovom ekocidu, zabranjeno je da ispušta otpadne vode, ali kasno. Katamaran već dve nedelje od Vrbasa prema ušću kanala u Tisu kod Bečeja skuplja ostatke uginule ribe. Ono što takođe zabrinjava, to je da postoje osnovane sumnje da je deo ove ribe završio na crnom tržištu, u gepecima automobila.

Sumnje su dodatno potkrepljene drastičnim padom cene. Naime, kilogram "bele ribe" koji košta oko 300 dinara, u Vrbasu se u ilegalnoj prodaji prethodnih dana pazario za svega 100 dinara, pa čak i manje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media