POTPUNO PRIRODNO I ZDRAVO
3 velike stvari zbog kojih se svinjska mast vraća na tanjire (FOTO) (GIF)
Verovatno ste nekada čuli da je svinjska mast zdrava, ali je niste baš isprobavali misleći da je previše kalorična i puna holesterola. Kao prirodan proizvod ona se sve više, i više vraća u kuhinje, a naučno je dokazano da je manje štetna od margarina. 3 vrste hrane koja se lepi za stomak i kukove (GIF) Margarin sadrži čestice sintetičkog porekla, transmasne kiseline koje su štetnije od masti jer podižu nivo lošeg LDL holesterola, a snižavaju nivo dobrog HDL kolesterola. 9 masnih namirnica s kojima ćete brzo i lako smršati (FOTO) (GIF) 1. Ima manje zasićenih masti Svinjska mast po svom sastavu ima 40 procenata zasićenih masti, dok je na primer u kokosovom ulju 85 procenata zasićenih masti. Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, a to je vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže rad srca i koja je povezana sa manjim nivoom lošeg holesterola. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu. 2. Ima manje štetnih radikala Svinjska mast ima visoku tačku topljenja, svoju strukturu ne menja čak ni prilikom zagrevanja iznad 250 stepeni Celzjusa. Namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topljivih namirnica poput maslaca povećavaju prženjem. Pržena hrana se ne preporučuje u velikim količinama, ali kada je jedete najbolja opcija za prženje je mast koja će hrani dati i poseban ukus. 3. Osećaj sitosti Masnoće iz masti imaju prednosti i dokazano je da su telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, naravno u znatno smanjenoj količini. Mast sadrži kalorije, ali istraživanja kažu da ona zato stvara osećaj sitosti, a prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina. Svinjska mast sadrži holesterol koji se u telu, pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D važan za apsorpciju kalcijuma. (Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljnadnevnik.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!