MASTI VAM SE KOSA ČIM JE OPERETE? Sigurno pravite ove 4 greške!
Ilustracija, Foto: Profimedia

dobri saveti

MASTI VAM SE KOSA ČIM JE OPERETE? Sigurno pravite ove 4 greške!

Ako želite da pravilno negujete svoju kosu i sprečite momentalno lučenje sebuma nakon pranja, pokušajte da izbegnete ove ključne greške

Objavljeno:

Kada je reč o našoj lepoti i našoj negi, jedna od stvari kojoj posvećujemo posebnu pažnju svakako je naša kosa. Postoji gomila preparata specifikovanih za različitu vrstu nege, različitih tipova kose, pa ipak, postoje problemi, koje, kako vam se čini ne može rešiti ni jedan kozmetički proizvod.

Kada je kosa u pitanju, jedan od najčešćih problema sa kojim se suočava većina žena je svakako pojačana pojava sebuma. Prirodno je da koža glave luči sebum i tako prirodnim uljima štiti našu kosu od preterane izloženosti suncu i drugih štetnih, spoljnih uticaja, ali šta onda kada se vaša kosa zamasti samo nekoliko sati posle pranja?

Najčešći krivac za ubrzano i prekomerno mašćenje kose je njeno neadekvatno pranje, tako da kada svoju kosu perete morate ispoštovati nekoliko osnovnih pravila, negovati je adekvatnim proizvodima i temeljno je isprati nakon tretmana, kako biste zaista postigli efekat čiste kose nakon samog pranja.

Ako želite da pravilno negujete svoju kosu i sprečite momentalno lučenje sebuma nakon pranja, pokušajte da izbegnete ove ključne greške.

Ne preterujte sa regeneratorom za kosu

Nanošenjem veće količine, ovog teškog i masnog proizvoda, verujete da dubinski negujete kosu. Balzam za kosu neophodan je za regeneraciju vaših krajeva, ali ne bi trebalo da ga razmazujete po celoj kosi, posebno ne do korena dlake, jer se radi o proizvodu koji se teško ispira i koji će već nakon samog pranja kose na njoj ostaviti lepljivi sloj.

foto: Shutterstock

Dobro isperite kosu

Često se dešava da kosu peremo u žurbi i nemamo dovoljno vremena za detaljno ispiranje, koje je ključni proces u dugotrajno čistom efektu kose. Da bi kosa što duže ostala čista, neophodno je da sa nje sperete sve ostatke proizvoda, koji će u suprotnom štetiti kvalitetu dlake, zbog hemikalija koje sadrže u svom sastavu, na šta će koža glave odreagovati preteranim lučenjem sebuma, kako bi zaštitila dlaku.

Kako biste dodatno doprineli kvalitetu vaše dlake, ispirajte kosu mlakom vodom, kako biste dobro sprali sve proizvode, a istovremeno ne biste isušili dlaku i ostavili je bez njenih prirodnih ulja, koja su preko potrebna da bi kosa izgledala zdravo i sjajno.

Ograničite proizvode koje koristite

Tokom nege svoje kose, koristite masku, šampon, serum, ulje za negu krajeva i regenerator. Slaganje ovih teških proizvoda jedan na drugi stvara težak osećaj na kosi i ne dopušta ćelijama kože glave da dišu, usled čega dolazi do prekomernog lučenja sebuma. Prilikom nanošenja ovih proizvoda razmislite i o nanesenoj količini i zadržite se na veoma malim količinama, kako ne biste izazvali kontraefekat.

foto: Shutterstock

Ograničite pranje kose na 2 puta nedeljno

Učestalo pranje kose dovodi do isušivanja vlasišta, što dovodi do prekomernog lučenja sebuma, kako bi se zaštitio kvalitet dlake. Zato je važno da pokušate da svedete pranje kose na dva puta nedeljno i posle nekog vremena primetićete da vam se kosa sve manje masti.

Ukoliko pokušate da se pridržavate osnovnih pravila pri pranju kose, vrlo verovatno ćete uspeti da se izborite sa preteranim lučenjem sebuma i uživaćete u čistoj kosi, barem prva dva dana nakon pranja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/My Cup Of Tea)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.