TERAPEUTI UPOZORAVAJU: Deca koja DOBIJAJU BATINE sklonija su DROGAMA i DEPRESIJI - nasilje nije rešenje!
Ilustracija, Foto: Profimedia

vaspitavanje dece

TERAPEUTI UPOZORAVAJU: Deca koja DOBIJAJU BATINE sklonija su DROGAMA i DEPRESIJI - nasilje nije rešenje!

Posledica neadekvatnog ponašanja ne mora biti udarac

Objavljeno:

Posledica neadekvatnog ponašanja ne mora biti udarac. Detetu se radije mogu uskratiti neke povlastice, koje nisu potreba deteta već želja. To su telefon ili recimo, nove patike.

Fizičko kažnjavanje deteta neprihvatljivo je i može loše uticati na dete, ali i roditelja. Iako je nekada bilo prihvatljivo kazniti dete zbog nečeg lošeg što je napravilo, to danas više nije praksa te se stručnjaci ne slažu s tim.

- Od telesnog kažnjavanja deca ne uče važne životne lekcije. Uče tek da su roditelji nesigurni, u jednom trenu topli, u drugom trenu strašni, a nemaju osećaj da svojim ponašanjem mogu predvideti te promene, što ih čini prestrašenima i bespomoćnima. To se osobito odnosi na decu mlađu od tri godine, koja nemaju kognitivnu zrelost da povežu uzrok i posledicu - kaže prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, psihoterapeutkinja.

Dodaje kako iz preplavljenosti brojnim zahtevima roditelji mogu pribeći telesnom kažnjavanju jer ono daje relativno brzu promenu ponašanja - dete prestane raditi ono što ne želimo da radi.

- No, dugoročno, dete oseća strah, ima potrebu skrivati stvari od roditelja, odnos je narušen i odrasta sa iskrivljenim uverenjima o svojoj vrednosti i vrednostima u odnosima i ostatku života. Uči da je nasilje prihvatljiv način rešavanja problema te se može i samo ponašati nasilno ili dopuštati drugima da budu nasilni prema njemu - ističe upravnica Poliklinike za zaštitu dece i mladih Grada Zagreba.

- Mnogi nam kažu da nije svaki udarac po guzi jednak zlostavljanju, što je tačno. Ali gde je granica? Deca koja su telesno kažnjavana su prema istraživanjima u 11 puta većem riziku da postanu zlostavljana. Dvoje od troje dece u Srbiji u nedelju dana doživljava telesno kažnjavanje, a polovina njih posledično i zlostavljanje - rekla je pa dodala kako se često meša odnos bez nasilja i odnos bez granica.

foto: Stock

- Nekim se roditeljima čini da psiholozi kažu da decu treba razmaziti i podilaziti im u svemu. Međutim, dete ima pravo na granice i strukturu. Dete koje nema vodstvo u vaspitavanju od strane svojih roditelja, pravila ponašanja, posledice pridržavanja i nepridržavanja tih pravila, jasno i dosledno postavljene obveze i zadatke, dete je kojem nedostaje regulacije i doživljaja da je nekome važno - govori dr. Buljan Flander. Dodaje kako posledica neadekvatnog ponašanja ne mora biti udarac.

- Može se raditi o uskraćivanju nekih povlastica, koje nisu potreba deteta (poput ljubavi roditelja), nego želje deteta (poput telefona ili trendovskih patika). Može se raditi o restitucijskim posledicama, recimo dete koje svesno uprlja tepih, mora ga i očistiti. Važno je imati i pozitivne posledice adekvatnih ponašanja jer detetu nema većeg potkrepljenja od roditeljske pažnje i odobravanja. To ne znači da detetu treba kupovati skupe nagrade za dobre ocene, pristojno ponašanje i slično. Pohvala roditelja, zagrljaj i poljubac dovoljno su dobra potkrepljenja - savetuje.

- Naši roditelji i dede i bake prihvatali su mnogo toga što mi danas ne prihvatamo. Uvideli smo da su njihova verovanja bila u krivu pa ih, sasvim razumljivo, odbacujemo. Isto tako bi trebalo biti i sa fizičkim kažnjavanjem - kaže dr. Cummins.

Dodaje i kako roditelji mogu izmiči kontroli kada udaraju dete. To ga dovodi u opasnost da postane zlostavljač.

- To se događa kada, na primer, otac dolazi isfrustriran sa posla i dete ga kod kuće počne gušiti. On gubi strpljenje i razum pa počne udarati dete. Često se događa da tada oseti olakšanje i to ga može potaknuti da udara više i jače- ističe.

Iako neki smatraju da batine mogu zaustaviti loše ponašanje kod deteta, to može i dugoročno naštetiti i njihovim međuljudskim odnosima.

- Deca koja su dobivala batine, češće se pretvaraju u ljute, isfrustrirane ljude sa emocionalnim i psihološkim problemima. Istraživanja su pokazala da su deca prkosnija, što više batina dobijaju. Veća je verovatnost da će kasnije udariti svog partnera, biti anksiozna, depresivna i koristiti opojne droge. Teže će saosećati i biti moralna - rekla je dr. Cummins.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.