ZAŠTO ŽENE ŽIVE DUŽE OD MUŠKARACA? Ovaj VIDEO konačno je OTKRIO ono što NAUČNICI nisu USPELI
Ženske telomere su duže nego kod muškaraca, Foto: Printscreen

rešena dilema

ZAŠTO ŽENE ŽIVE DUŽE OD MUŠKARACA? Ovaj VIDEO konačno je OTKRIO ono što NAUČNICI nisu USPELI

U proseku žene žive 5 odsto duže od muškaraca

Objavljeno:

Za duži život i bolje zdravlje, žene trebaju da zahvale hormonima, a posebno estrogenu.

Jedna od najboljih “caka” krije se u dužini telomera (krajeva hromozoma) u kojima su smeštene važne informacije. Ženske telomere su duže nego kod muškaraca i duže žive pa je zbog toga upravo njihova dužina povezana sa produžetkom života.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku ukazalo je na to da upravo estrogen utiče na aktivnost enzima koji pomažu telomerama da ostanu duže i duže žive.

U proseku žene žive 5 odsto duže od muškaraca, a razlika varira od zemlje do zemlje. Za ovo su krive i životne navike jer muškarci više piju i puše i imaju veći rizik od srčanih bolesti. Tajna razlike u dužini životnog veka leži kodirana u genetici muškaraca i žena.

Naš DNK kodiran je u 23 para hromozoma i telomere su krajevi tih hromozoma. Napravljene su od iste nukleinske kiseline kao i ostatak genetskih informacija, a njihova uloga je zaštitna. One štite vredan genetski materijal od ostatka hromozoma kako se on ne bi oštetio, posebno način na koji se ćelije repliciraju.

Replikacija za replikacijom vremenom počinje da smanjuje telomere. Kada postanu toliko kratke da su nefunkcionalne, ćelije počinju loše da funkcionišu jer je deo DNK koji je izložen oštećenju. Bez telomera, ćelije počinju da stare i umiru, pa su ovi krajevi vitalni za naše zdravlje.

Ne čini ih samo vreme već i traume starima. Stres, zdravstveni problemi i loše navike skraćuju telomere i time i naš život. Tajna dužeg života žena krije se u estrogenu, hormonu koji čini pripdnice lepšeg pola ženstvenim, kontroliše njihov menstrualni ciklus i plodnost.

Estrogen služi ako gorivo nekim oblicima raka, ali je dugo vremena bio poznat po svojim zaštitnim efektima protiv drugih bolesti. Viši nivo hormona održava kardiovaskularni sistem u dobroj funkciji i pospešuje zdravlje kostiju.

Za žene je veoma važno da održavaju nivo estrogena u telu, posebno u periodu kada uđu u menopauzu i nivo njihovih hormona počne da opada.

To kaže nauka. Ali jedan video-klip je to objasnio daleko sažetije:

BONUS VIDEO:

Kurir dnevni horoskop za 06.09.2019.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.