OVO SU STVARI KOJE NIKAD NE BI TREBALO DA RADITE LEVOM RUKOM: Pogotovo je interesantno pravilo pod brojem 3
Leva ruka, Foto: Profimedia

otkrivamo

OVO SU STVARI KOJE NIKAD NE BI TREBALO DA RADITE LEVOM RUKOM: Pogotovo je interesantno pravilo pod brojem 3

U Indiji i Etiopiji ne sme se jesti levom, a Amerikanci imaju izraz ''stisak leve ruke'' koji se smatra uvredom i označava neiskrena obećanja

Objavljeno: 09:38h

1. Za stolom - sve ide na desno

Osnovno pravilo kod stola je da hrana i piće koje se poslužuju idu s leve na desnu stranu. Važno je i da se, kada se sakupljaju tanjiri sa stola, svi kreću u istom smeru, objašnjava profesionalna savetnica Emili Post.

- Pravilo bi se isto tako moglo primeniti na levo, ali eto, neko je odabrao 'desno' i tako je ostalo do danas.

2. Otvorite vrata na levoj strani automobila - desnom

Upotreba leve ruke za otvaranje vrata na levoj strani automobila povećava rizik od nezgode. Na primer, biciklista koji prolazi pored automobila može se zabiti u otvorena vrata. Ako otvorite vrata desnom rukom, prisiljeni ste okrenuti se, što znači da je više moguće da vidite bicikl. Ova metoda otvaranja vrata je trik koji Nizozemci svakodnevno primenjuju.

3. Razgovarajte na iPhone u desnoj ruci

Ako imate iPhone, verojatno ćete imati bolji prijem ako ga držite u desnoj ruci i na desnom uhu tokom poziva, pokazala je studija o tome koliko dobro signal hvataju različiti tipovi pametnih telefona. Slabiji signal u levoj ruci može biti zbog veće prepreke između antene telefona i bežičnog signala nego kad ga držite u desnoj, sugerira Quartz, biznis publikacija.

foto: Profimedia/Giphy

4. Levom se u Indiji skidaju cipele

U Indiji je leva ruka povezana s ličnom higijenom, te uključuje obuvanje i skidanje cipela. Takođe se smatra nečistom. Zato je nikada ne biste trebali koristiti da nekome nešto dodajete levom rukom, bilo da mu dodajte slanik na stolu, ili notes. Zapravo, neki će Indijci i odbiti da uzmu nešto od vas ako im to pružite levom rukom.

5. Uzimati hranu u Indiji levom? Ne...

Iz istih razloga, u Indiji se hrana nikad ne uzima levom rukom, čak i kad je stavljate na tanjir, ali i kad jedete priborom.

6. U Etiopiji je leva 'za kupaonicu'

Etiopljani nemaju pojedinačne tanjire već svi jedu iz jednog grabeći hranu rukama ili komadićima hleba. Ali za to se uvek koristi isključivo desna ruka. Kao i u Indiji, Etiopljani su odgojeni da levu koriste "u kupaonici", pa se ona smatra "prljavom". Međutim, novac nije prljav pa za njega koriste desnu.

7. Razmena novca na Bliskom Istoku

Na Bliskom istoku smatra se nepristojnim dodirivati ​​novac levom rukom. Takođe je nepristojno pokupiti bilo šta levom rukom. Kao i u Etiopiji i Indiji, na Bliskom istoku je nepristojno jesti levom rukom.

foto: Profimedia

8. U Gani se baš ništa ne radi levom

Desna je strana uvek "prava" strana u afričkoj državi Gani, gde se smatra čak i tabuom koristiti levu ruku za gotovo sve radnje.

- Ako se zbunite i ipak nešto učinite levom, moraćete reći: 'Oprosti zbog leve' - piše bloger Džeremi Ginsburg.

9. Pišite na japanskom desnom i olakšajte sebi

Ovdje se ne radi toliko o tome da nikad ne smete na japanskom pisati levom rukom, već više o činjenici da kad to činite, otežavate sebi posao.

- Svi potezi u japanskom pismu vuku se s leva na desno, a teže je 'gurati' potez s leva na desno nego 'povući' - smatra Sue Umezaki, Amerikanka koja živi u Japanu posljednjih 15 godina.

10. Stisak ruke

U svim navedenim zemljama, u kojima se leva ruka smatra prljavom, rukovanje njome ne dolazi u obzir. Ali ni i ostalim delovima svijeta ono nije prihvatljivo. U SAD-u termin "stisak leve ruke" smatra se uvredom i označava neiskrena obećanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.