AKO STE UMORNI OD ŽIVOTA!Šest jasnih znakova nedostatka OVOG vitamina!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

nije lako uočiti

AKO STE UMORNI OD ŽIVOTA!Šest jasnih znakova nedostatka OVOG vitamina!

U nastavku pročitajte kojih šest simptoma govore da vašem telu nedostaje ovaj dragoceni vitamin

Objavljeno:

Naše telo šalje nam jasne signale kada mu fali neki vitamin. Ukoliko primetite neke čudne simptome koji se do sada nisu javljali, znajte da vam vaše telo signalizira da mu fali neki vitamin ili mineral.

Nedostatak vitamina D uključuje osećaj umora i loše raspoloženje, ali ima još nekoliko simptoma koje ne smete da zanemarite. Ovaj vitamin je veoma važan za pravilno funkcionisanje našeg organizma i ima ozbiljan uticaj na naše telo ukoliko ga nemamo dovoljno.

Nedovoljno vitamina D može da dovede do slabljenja mišića, umora pa čak i psihičkih problema. Ponekad nije lako uočiti kada nedostaje vitamin D, jer su simptomi prikriveni.

U nastavku pročitajte kojih šest simptoma govore da vašem telu nedostaje ovaj dragoceni vitamin.

1. Prelom kostiju

Ukoliko vam se često dešava da lomite kosti, onda vam nedostaje vitamin D. Mnogi misle da je za to kriv nedostatak kalcijuma koji je zadužen za zdravlje kostiju, što može da bude slučaj. Međutim, tu je i nedovoljna ili loša absorbcija vitamina D.

2.Loše raspoloženje

Ukoliko se ne izlažete dovoljno sunčevim zracima, postoji šansa da se smanji proizvodnja hormona sreće - serotonina. Serotonin je zadužen za regulaciju raspoloženja.

3.Bol u kostima i zglobovima

Zbog nedovoljno vitamina D javlja se osećaj neprijatnosti i bola u kostima i zglobovima. Najčešće se primećuje u kolenima i leđima. Oni koji ne unose dovoljno ovog vitamina rizikuju osteoporozu i bolove u leđima.

4.Znojenje glave

Znojavi skalp je još jedan simptom nedostatka ovog važnog vitamina. Ukoliko se znojite iako vam je temperatura tela u redu, možda vam treba još malo vitamina D.

5.Umor i iscrpljenost

Osećaj umora je čest kod ljudi koji pate od nedostatka vitamina D, ali potencijalni razlog često bude neprimećen. Osećaj umora na duge staze ima negativan uticaj na telo.

6.Sporo zarastanje rana

Ukoliko imate neku ranicu posle operacije ili povrede, a ona sporo zarasta, onda se zapitajte koliki je nivo vitamina D u vašem organizmu.

Vitamin D proizvodi komponentu krucijalnu za stvaranje nove kože kao deo procesa isceljenja, piše "Daily Star". Veruje se da on ima uticaj i na upalne procese kao i učešće u borbi protiv infekcija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Dailystar)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.