IZBELITE VEŠ BEZ KORIŠĆENJA HEMIJE: Ovih 6 TRIKOVA će vas raspametiti - sve sastojke već imate!
Načini za izbeljivanje veša, Foto: Profimedia

otkrivamo

IZBELITE VEŠ BEZ KORIŠĆENJA HEMIJE: Ovih 6 TRIKOVA će vas raspametiti - sve sastojke već imate!

Na potpuno prirodan način izbelite vašu odeću

Objavljeno:

Svi mi imamo u ormaru barem jedan komad bele odeće. Međutim, poznato je da bela boja lako poprimi žutu boju, pa zato donosimo šest prirodnih načina kako da je izbelite.

1. Koristite prirodni izbeljivač - Sunce

Kad operete odeću, obesite je na konopac i ostavite na suncu da se osuši. Preskočite sušilicu jer će Sunčevi zraci izbeliti vašu odeću bez mirisa i opasnosti od izbeljivača. Do izbeljivanja dolazi zbog jakih sunčevih ultraljubičastih zraka koje razbijaju hemijske veze u mrlji, pa tako i mrlja nestane. Takav proces se događa i kod hemijskih sredstava za izbeljivanje.

2. Natopite odeću u limunovom soku

foto: Shutterstock

Sok od limuna izvrstan je izbeljivač koji beloj odeći daje novi sjaj, a tako ujedno i nema rizika od preteranog izbeljivanja, kao što to slučaj kod sredstva za izbeljivanje. Umešajte pola šoljice limunovog soka u oko 3,5 litre vruće vode.

Kada se pomeša, dobro promešajte i ostavite da odeća u njoj stoji jedan sat ili preko noći. Kada izvadite odeću iz mešavine, ostatak mešavine sipajte u mašinu i operite odeću kao i inače.

3. Dodajte alkoholno sirće u mašinu tokom pranja

Sirće bi vam trebalo biti najbolji prijatelj što se tiče vaše odeće. Od izbeljivanja odeće i uklanjanja mrlja i neželjenih mirisa, sirće može stvarno učiniti mnogo toga kad je odeća u pitanju. Za izbeljivanje bele odeće, napravite mešavinu od 1/4 šoljice soka od limuna sa 1/2 šoljice destilovanog bijelog sirća. Ova mešavina je idealna alternativa za izbeljivač.

Ako ipak imate odeću neugodnog mirisa, to možete ublažiti dodavanjem 1 šoljice sirća u mašinu tokom posednjeg ciklusa ispiranja.

4. Soda bikarbona takođe deluje kao izbeljivač

Soda bikarbona je hemijski vrlo slična prašku za pranje veša pa se zato može koristiti na sličan način.

Soda je prirodni ublaživač neugodnih mirisa, tako da vaša odeća ne samo da će biti svetlija, nego će i oni imati vrlo sveži miris. Ona je takođe i blag antiseptik, pa će vaša odeća ali i perilica biti zaštićena od bakterija.

5. Koristite prirodne deterdžente za pranje veša

foto: Printscreen

Danas u prodavnicama možemo pronaći i prirodne deterdžente za pranje rublja. Oni se sastoje od biljnih enzima i prirodnih minerala koji čiste jednako dobro kao i oni s hemikalijama.

Ipak, ovi prirodni nisu tako grubi prema tkaninama pa tako mogu i znatno produžiti vek vašoj odeći. Najbolji deo je to da su biorazgradivi i da ne zagađuju okolinu, za razliku od uobičajenih deterdženata koje koristimo.

6. Plava je nova bela

Plava i žuta su komplementarne boje. Tako ćete dodavanjem plave tečnosti ukloniti žućkastu nijansu koju je vaša odeća poprimila. Sledite uputstva na ambalaži kada dodajete plavu boju. Dodavanje 1/4 do 1/8 čajne kašičice trebalo bi dati rezultate, piše Brajt Sajd.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr/Bright side)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.