OVE STVARI NIKADA, ALI NIKADA, NE KUPUJTE POLOVNE: Kriju zaraze, bube i to nije ono najgore!
Ove stvari nemojte kupovati, Foto: Profimedia

obratite pažnju!

OVE STVARI NIKADA, ALI NIKADA, NE KUPUJTE POLOVNE: Kriju zaraze, bube i to nije ono najgore!

Poslednjih godina ta se navika sve više uvlači i u naše društvo

Objavljeno:

Kupovina korištene robe u mnogim je zemljama gotovo deo kulture, svakako najnormalnija stvar. Organizuju se veliki, gradski buvljaci, manji privatni, a prodavnice s korištenom robom nalaze se na svakom koraku.

Poslednjih godina ta se navika sve više uvlači i u naše društvo što ne čudi s obzirom na recesiju, ali second hand shopovi sve su bolje organizovani i imaju sve bolju ponudu. Doduše, kod nas se uglavnom prodaje i kupuje korištena odeća dok butika s ostalim korištenim predmetima još uvek nedostaje.

Kako bilo, kupovati korišteno je i poželjno i korisno, a svakako štedi novac, ali, neke je predmete ipak pametnije kupiti nove, piše stranica Tree Hugger .

Zbog zdravlja, sigurnosti ili bilo čega drugog donosimo sedam stvari koje nije pametno kupovati korištene.

1. Krevet, kauči i slični komadi nameštaja

Bez obzira imate li običaj korištenu robu skupljati s puta , ostavljenu kraj nekog kontejnera, ili odlazite u specijalizovane butike, rizik s kupovinom madraca, kauča i sličnih komada nameštaja je u – bubama. I nisu samo bube u pitanju, koje usput rečeno nije ni lako ni jeftino eliminisati, tu su dlake irazne druge nevidljive gadarije.

Ako ste ipak, strastveni ljubitelj antikvarnog nameštaja, birajte komade sa što manje tkanine.

2. Kolevke i dečji kreveti

Kupovanje korištene dečje odeće, igračaka pa i nameštaja je sasvim normalna stvar i štedi neverovatno mnogo novaca, jer se deca brzo zasite istih igračaka i brzo prerastu odeću. Međutim, između 2007. i 2011. povučeno je gotovo 10 miliona takvih proizvoda samo s američkog tržišta, jer nisu ispunjavali sve sigurnosne propise. Zbog toga, nemojte rizikovati sigurnost deteta i kupite novo i provereno.

3. Sedišta za automobile

Iako i ovo spada u one preterano skupe ‘must have’ predmete, ni auto sedište ne biste trebali da kupujete korištene, a razlog je isti kao i kod krevetića – sigurnost na prvom mestu.

4. Kacige

Ista stvar vredi i za kacige, na primer, one biciklističke. Možda na prvi pogled može delovati da je dobrom stanju, ali pri prethodnom je korištenju moglo doći do oštećenja koje nije vidljivo, ali je ozbiljno.

5. Kupaći kostimi i donji veš

Obe ove vrste odevnih predmeta trebale bi da kupujete nove. Uprkos pranju nije preterano higijenski, jer nikad ne znate kolike se bakterije, telesne tečnosti i slične izlučevine mogu zadržati, a da vi ni ne znate.

6. Kozmetika

Da kozmetiku kupujete novu, to je takođe nešto što nalaže zdrav razum. Ne samo da biste se mogli zaraziti kojekakvim prenosivim kožnim bolestima, već je lako moguće da je toj kozmetici istekao rok trajanja i da verovatno više nije dobra za vašu kožu. Ako želite nešto jeftinije, pokušajte sami da napraviite vlastitu kozmetiku.

7. Gume

U redu, gume možda nisu kućni predmet, ali velik broj ljudi kupuje korištene gume. Nažalost, tako se dovode u opasnost, jer svaka guma ima rok trajanja pa je i sigurnost na putu smanjena. Ako ste se baš nameračili na stare, korištene gume, iskoristite ih za cveće, podloge ili nešto treće.

Kupovina korištene robe uvek je zapravo kocka i koliko god štedi novac, ipak treba biti oprezan, prenosi jutarnji.hr.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.