ŽIVITE SAMI? 6 TRIKOVA kako ćete UŠTEDETI NOVAC i ne bacati HRANU
Samački život ima svojih prednosti, Foto: Stock Shutterstock

idealno

ŽIVITE SAMI? 6 TRIKOVA kako ćete UŠTEDETI NOVAC i ne bacati HRANU

Kad vam to postane navika, organizma i novčanik će vam biti zahvalni

Objavljeno: 12:50h

Planiranje kupovine unaped može doprineti stanju u vašem novčaniku, smanjiti količinu hrane koju bacate i uštedeti vreme potrošeno na šoping.

- Kupovina namirnica za porodicu i za jednu osobu su jako različite. Većina namirnica u prodavnici dolazi u paketima za više osoba, a kad kupujete za jednog onda je teško toliko namirnica potrošiti pre isteka roka trajanja - kaže nutricionistica Bet Voren.

Kupovina namirnica za jednog može izgledati manje zastrašujuća kada shvatite kako da pravilno kupujete namirnice koje možete pripremiti u više različitih obroka te mogu potrajati neko vreme. Ako živite sami i tražite način kako da smanjite troškove i količinu hrane koju bacate, isprobajte ovih šest saveta koji će vam pomoći u kupovini hrane za jednu osobu.

1. Kupujte hranu koju najviše jedete

Uvek prvo kupite hranu koju najviše volite da jedete. Umesto da napišete sve namirnice koje vam trebaju, napravite prioritete i napišite popis namirnica koje najčešće jedete, koje možete ubaciti u najviše jela i na koje ste spremni malo više potrošiti.

2. Smrznuta hrana je uvek dobar izbor

Ako mislite da postoji šansa da će vam se sveže voće i povrće pokvariti, kupite smrznutu varijantu. Mešavina šumskog voća, grašak, šargarepa, boranija ili nešto drugo se može kupiti smrznuto te se malo po malo koristiti, na primer prilikom pravljenja jutarnjih smutija.

3. Najbolja hrana je ona kojoj je sad sezona

Voće i povrće koje upravo dozrevaju imaju najbolju cenu, a ako imate malo iskustva u pripremi pekmeza i raznog ukiseljenog povrća, ovo može biti idealno vreme da za manje novaca napravite malu zalihu finih namaza i ukiseljenog povrća te napunite štek (ormarić ili policu).

4. Kupujte na veliko i čuvajte

To što kupujete hranu za jednu osobu ne znači da ne možete kupiti veću količinu ako ste naišli na dobru cenu. Deo možete pripremiti odmah, a deo se može podeliti na porcije.

5. Planirajte obroke

- Organizirajte se! Unapred planirajte obroke, a prema njima i pravite popise za kupovinu. Na ovaj način ćete imati sve što vam treba za obroke koje želite pripremiti, izgubitćete minimalno vremena u prodavnici (pogotovo ako se držite samo spiska) i nećete potrošiti više od planiranog.

6. Konzerve

Bilo da je u pitanju grašak ili gotov umak za testeninu, konzervisana hrana je jeftinija od istih namirnica pakovanih na drugačiji način. Uz to, imaju najduži rok trajanja.

Možda će vam trebati neko vreme da se naviknete na ovaj način kupovine ili na činjenicu da trebate unapred praviti raspored obroka, ali jednom kad vam to postane navika, organizma i novčanik će vam biti zahvalni.

BONUS VIDEO:

KAKO TRAJATI DUŽE OD JEDNOG LETA: Ljudmila Stratimirović o razvoju i uspehu Kulturnog centra Grad

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.