AKO KUPUJETE STAN, OVAJ SAVET ĆE VAM BITI ZLATA VREDAN: Jednostavno je, a bitno!
Stan / Ilustracija, Foto: City expert, Promo

CITY EXPERT

AKO KUPUJETE STAN, OVAJ SAVET ĆE VAM BITI ZLATA VREDAN: Jednostavno je, a bitno!

Prepoznaćete pouzdanu agenciju po tome što će sve informacije proveriti unapred, pre same saradnje sa vama

Objavljeno: 10:23h

Kupovina stana nije mala stvar, već je zapravo jedna od najvećih koraka u životu svakog pojedinca. Kako biste bili sigurni da radite pravu stvar i da donosite ispravnu odluku, važno je da se posavetujete sa stručnjacima, ali i da naučite da prepoznate prave stručnjake u svetu nekretnina.

foto: City expert, Promo

Izaberite pouzdanog partnera za kupovinu stana

Najsigurnije je da se raspitate kod poznanika i prijatelja za pouzdanu agenciju za nekretnine i da istražite agencije onlajn. Danas je mnogo toga dostupno preko interneta, pa pored provere same agencije, možete da proverite i podatke o nekretninama preko katastra ili da saznate više informacija o investitorima.

Prepoznaćete pouzdanu agenciju po tome što će sve informacije proveriti unapred, pre same saradnje sa vama. To su partneri koji će vas sačekati sa vlasničkim listom, već pripremljenim savetima za dalju kupovinu i koji će vam u startu reći da vaš idealni stan ima neku manu koja vas može sprečiti da ga kupite. Takođe, iz iskustva će znati kako da vas posavetuju da taj problem rešite.

Motivacija iza ovoga je na prvom mestu profesionalizam, ali takođe i lična preporuka koja u svetu nekretnina zaista vredi mnogo. Sa ovakvim agencijama prodaja stana ne traje predugo, već može da se realizuje i za samo mesec dana!

Nemojte slušati savete od poznanika koji su imali sreće, pa su kupili stanove od komšija ili prijatelja i tako izbegli rizik. Ako kupujete stan koji ste videli na oglasima ili na sajtu agencije, vi morate da budete pripremljeni i morate da zatražite sve informacije.

Generalni direktor City Expert agencije za nekretnine, Igor Jović, apeluje na kupce da ne prave kompromise prilikom kupovine nekretnine: "Svaka kupoprodaja u koju je City Expert bio uključen je protekla bezbedno i za kupca i za vlasnika. Radimo detaljnu proveru svake nekretnine, pre nego što se ona nađe u našoj ponudi. Kupovina nekretnine je jako bitna stvar i tu se ne sme praviti kompromis!".

foto: City expert, Promo

Zaštita od prevare uz stručnu pomoć

Agencije za nekretnine su dobro upućene u različite načine na koje su prodavci, ali i kupci pokušali da prevare jedni druge. Zato dobre agencije znaju kako mogu da se zaštite i da zaštite svoje stranke.

Provera dokumentacije

Prvi korak pri kupovini nepokretnosti jeste detaljna provera vlasničke dokumentacije. Vlasnik mora da poseduje vlasnički list i osnov sticanja nepokretnosti. Vlasnički list se može izvaditi u katastru nepokretnosti i u njemu su sadržane sve informacije o vlasniku, imaocima prava nad predmetom prodaje, ali i zabeležbe tj. tereti koji postoje.

Vlasnički list može da izvadi sam vlasnik, ali i agencija koja posreduje u prodaji. Kupac svakako može ove informacije proveriti onlajn, ali list nepokretnosti je jedini validni dokument.

Osnov sticanja nepokretnosti je dokument u kojem se dokazuje pravni osnov sticanja predmetne nepokretnosti. To može biti ugovor o kupovini stana, ali i ugovor o poklonu, ostavinska rasprava ili neki drugi dokument koji dokazuje vlasništvo nad nekretninom.

Sastavljanje predugovora

Ako kupac finansira kupovinu nepokretnosti putem stambenog kredita, obično se predlaže sastavljanje predugovora o kupovini, tj. prodaji nepokretnosti u kojem se definiše iznos učešća i kapare i način finansiranja kupovine nepokretnosti.

Predugovor i njegove odredbe daju sigurnost i kupcu i vlasniku da jedna strana neće prevariti drugu, da će se ispoštovati navedene odredbe i da će i jedna i druga strana uspešno završiti posao.

Predugovor se overava kod javnog beležnika i jedino takav ugovor može da služi kao garancija.

Pomoć oko prikupljanja dokumentacije

Dešava se da vlasniku nedostaje neki deo dokumentacije koji je kupcu neophodan da bi kupio stan. Često je to saglasnost drugih vlasnika, ukoliko ih ima više, ili potvrda o tome da je stan isplaćen u celosti. U ovim slučajevima agencija je ta koja pomaže da se ova dokumenta prikupe i agenti za nekretnine su ti koji će prvi primetiti da nešto od dokumentacije nedostaje.

Sigurna kupovina stana

Naravno da je moguće da kupovina stana protekne brzo i sigurno. Postoje slučajevi gde kupci i prodavci nisu morali ništa da rade do samog potpisivanja ugovora. To su idealne prodaje, sa čistim papirima i iskrenim namerama. Međutim, postoje i veoma loša iskustva koja su česta pojava na tržištu nekretnina. Pod izgovorom da žele da zaobiđu agenciju zbog plaćanja provizije, vlasnici ili kupci pozivaju na saradnju bez posrednika. Tada ostaju bez prilike da dobiju pravnu pomoć i saveta koji bi im pomogli da osiguraju svoju ušteđevinu i da kupe stan u kojem će graditi svoju porodicu i stvarati uspomene u svom domu.

foto: City expert, Promo

City Expert agencija za nekretnine oslanja se na tehnologije, čime su unapredili sam proces da on bude bezbedan i efikasan. Jedan od osnivača i generalni direktor Igor Jović naglašava da automatizacija procesa ne znači ne prisustvo ljudskog faktora u smislu stručnjaka sa iskustvom nego, optimizacija samog procesa koji omogućava i vlasnicima i kupcima da bezbedno završe kupoprodajni proces. City Expert je kroz razvoj svog poslovanja uticao na smanjenje troškova i time stvorio prostor da vlasnici nekretnina plaćaju najnižu proviziju na tržištu nekretnina, dok je kupci ne plaćaju uopšte, a obe strane mogu da računaju na kompletnu podršku prilikom kupoprodaje nekretnine. Takođe, automatizacija je doprinela i da se umanji mogućnost grešaka koje se u većini slučajeva javljaju zbog uticaja ljudskog faktora.

BONUS VIDEO:

PRAŠINA PROGUTALA PUT, NE VIDI SE NI PRST PRED OKOM! Čim su uleteli u nju znali su da im se ne piše dobro! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.